Funeriu a declarat, joi seară, la Cluj-Napoca, la finalul Consfătuirii Naţionale a inspectorilor şcolari generali şi a directorilor caselor corpului didactic, că modul în care se controlează absenteismul şcolar este la nivelul de organizare a şcolii, împreună cu autorităţile publice locale, potrivit Mediafax.
„Am stabilit în cadrul întâlnirii câteva repere legate de organizarea sistemului şi mă refer la ceea ce ţine de absenteism şi de combaterea absenteismului. S-au făcut paşi importanţi, inspectorii şcolari generali mi-au raportat că s-au făcut paşi importanţi în această direcţie, însă mai este mult de lucru. Sunt convins că pe parcursul acestui an şcolar vom asista la rezultate foarte bune în ceea ce priveşte reducerea absenteismului şcolar. Organizarea şcolilor este răspunderea exclusivă a autorităţilor publice locale, iar Ministerul Educaţiei are menirea de a stabili politicile generale. Modul în care se controlează absenteismul şcolar este la nivelul de organizare a şcolii, împreună cu autorităţile publice locale. Punerea în practică a acestor măsuri revine autorităţilor publice locale. Aici se va vedea diferenţa între primarii cărora le pasă de şcoală şi primarii cărora nu le pasă foarte mult de şcoală”, a spus Daniel Funeriu.
Potrivit acestuia, mijloacele de reducere a absenteismului şcolar pot să fie foarte diverse şi merg în unele şcoli de la cartele de acces a elevilor în şcoală până la cataloage electronice.
„Există o multitudine de posibilităţi tehnice pentru a pune în aplicare aceste politici. Mijloacele tehnice sunt decise şi alese de şcoală, respectiv de autorităţile publice locale, iar politicile naţionale sunt puse în practică de minister. Ministerul Educaţiei nu are atributul legal de a cere primăriilor ceva, dar şcolile sunt evaluate permanent în ceea ce priveşte calitatea lor şi, până la urmă, rezultatele şcolilor sunt cele care arată foarte clar care este calitatea unei şcoli. Aceste rezultate sunt în directă relaţie cu absenteismul şcolar, cu cât absenteismul este mai scăzut, cu atât rezultatele sunt mai bune”, a afirmat ministrul Educaţiei.