ANRE anunţă, miercuri, că, în urma controalelor făcute la furnizorii de energie electrică au fost aplicate amenzi în valoare de 380.000 de lei pentru emiterea cu întârziere a facturilor de energie electrică.
”Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenită cu clienţii finali”, a transmis, miercuri, ANRE.
Facturi mai mici la energie electrică din noiembrie. Anunţul oficial de la ANRE
Sursa citată a precizat că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei.
Amenzile au fost aplicate astfel:
ELECTRICA FURNIZARE 120.000 lei
HIDROELECTRICA 70.000 lei
CEZ VÂNZARE 60.000 lei
E.ON ENERGIE ROMÂNIA 50.000 lei
ENEL ENERGIE 50.000 lei
ENEL ENERGIE MUNTENIA 30.000 lei
ANRE anunţă că va continua monitorizarea situaţiei privind emiterea facturilor. Mii de persoane au reclamat, în ultimele luni, faptul că nu au primit deloc sau au primit cu întârziere facturile la energie electrică. Inclusiv ANPC a verificat situaţia, fiind aplicate sancţiuni.
Coaliţia a ajuns la un acord referitor la măsurile privind preţurile la energie: Pragurile de 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh pentru consumatorii casnici, la fel. IMM – 1 leu/kWh, iar marii consumatori 1,3 lei
Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns la un consens, miercuri, în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică.
Conform surselor politice, pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate şi anume 0,68 lei/kWh şi 0,80 lei/kWh.
De asemenea, tot ce depăşeşte 255 kW va fi maxim 1,3. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, liberalii au insistat ca preţul să rămână la 1 leu/kWh, nu la 1,3 lei/kWh, cum ar fi dorit PSD, am mai spus sursele citate.
Pentru marii consumatori, liderii coaliţiei au agreat să fie 1,3 preţul, cu TVA inclus. Anterior întrunirii de miercuri a liderilor coaliţiei, Marcel Ciolacu a declarat că va exista o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată de Guvern şi care va reglementa circa 80% din piaţă şi va exista un preţ maximal, însă unul care nu va fi plătit de către toată lumea.
„E vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare a aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68 şi 0,8, la IMM, industria alimentară şi în Parlament vom veni cu amendamente pe Legea 119 cu cele promise servicii de utilităţi publice, companii de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale şi pe propria declaraţie să beneficieze, sunt aparatele de oxigen folosite, cazuri special sau familiile cu mai mult de trei copii, familii monoparentale care la fel, printr-o simplă declaraţie să intre aceste tarife reduse., a explicat Ciolacu.