Furnizorii de gaze naturale sunt obligaţi să stocheze pentru iarnă 18,6 milioane de MWh

Titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale au obligația de a stoca pentru iarnă o cantitate totală de 18,6 milioane de MWh, se arată într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Iulian Tudor
21 iul. 2017, 13:02
Furnizorii de gaze naturale sunt obligaţi să stocheze pentru iarnă 18,6 milioane de MWh

Din cantitatea totală, cea mai mare parte, respectiv 8,1 milioane de MWh, va merge către consumul clienților casnici. O cantitate de 7 milioane de MWh este destinată clienților non-casnici, iar 3,4 milioane de MWh vor fi utilizați în termocentralele producătoare de agent termic.

Furnizorii sunt obligați să constituie stocurile în depozitele subterane până la data de 31 octombrie 2017, urmând ca aceste cantități de gaze să fie utilizate în perioada rece, respectiv în intervalul noiembrie 2017 — martie 2018.

Cele mai mari obligații de înmagazinare le au furnizorii de gaze pentru clienții casnici, respectiv Engie România, cu 5,8 milioane de MWh, și E.ON Energie, cu 4,8 milioane de MWh. Urmează producătorii interni, respectiv Romgaz, care trebuie să stocheze 3,1 milioane de MWh, și OMV Petrom, cu 2,06 milioane de MWh.

În urmă cu o lună, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că furnizorii de gaze ar putea să nu mai fie obligați să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care prețul gazelor de import va fi la iarnă mai mic decât al gazelor înmagazinate.

Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează„, a spus el, într-o discuție cu presa.

Potrivit lui Havrileț, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic și unul liber.

Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului„, a adăugat președintele ANRE.

El a mai spus că iarna viitoare va fi prima dată când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate.

Anul trecut era reglementat prețul pentru populație la 60 de lei pe MWh și, cu 20 de lei tariful de înmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. În același timp, prețul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferență de 12 lei, iar consumatorul are dreptul să-și schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpără gaze doar din import, iar, pe termen lung, obține un preț și mai bun de 80 de lei și nimeni nu poate opri consumatorul să se ducă la alt furnizor. Atunci furnizorul care a înmagazinat vine și spune: „Mie cine îmi plătește, că eu am fost obligat să înmagazinez?”.

În replică, Eric Stab, CEO al Engie România, a precizat că obligația de stocare a gazelor este foarte importantă pentru a asigura securitatea în aprovizionare în timpul iernii, cel puțin până când piața angro de gaze din România va fi una matură.

Stocarea este un instrument foarte important pentru securitatea alimentării. Este adevărat că anul trecut România și-a asigurat aproape întregul consum din producția internă, dar în timpul iernii ne-am bazat pe importuri și vom continua să ne bazăm pe importuri până ce noi cantități de gaze vor veni pe piață, din noi descoperiri„, a spus Stab.

În opinia sa, acest lucru înseamnă că stocarea va trebui să continue să joace un rol foarte important, cel puțin până vom avea o piață angro care poate înlocui înmagazinările.

Nu este cazul în prezent, pentru că nu avem lichiditate pe piața angro„, a susținut oficialul Engie.

El a subliniat că, în perioadele foarte reci din timpul iernii, gazele din depozite au o pondere foarte importantă.

În cele mai friguroase zile ale iernii trecute, vârful de consum a fost 72 de milioane de metri cubi pe zi. În acea zi, depozitele au asigurat 24 milioane de metri cubi, adică o treime din cererea din acea zi. Dacă nu ar fi existat gazele depozitate, am fi avut probleme mari de securitate a aprovizionării și ne-am fi întrebat pe cine întrerupem primii„, a precizat Stab.

Acesta a amintit situația din 2009, când rușii au oprit livrările de gaze timp de mai multe săptămâni, însă România a reușit să depășească cu bine acea perioadă datorită gazelor înmagazinate.

Astfel că noi credem cu tărie că obligația de stocare a gazelor este foarte importantă pentru toată lumea pentru a asigura securitatea în aprovizionare, cel puțin pe perioada în care piața angro de gaze nu poate juca acest rol, așa cum se întâmplă în unele țări vestice, unde există piețe angro puternice„, a adăugat reprezentantul companiei energetice.

Citeşte şi România împreună cu Bulgaria, Ungaria şi Grecia îşi conectează reţelele de gaze naturale

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?