FURT CIBERNETIC fără precedent: Un miliard de dolari dispărut din conturile a 100 de bănci

Kaspersky Lab, Interpol, Europol și alte instituții de aplicare a legii din mai multe țări și-au unit eforturile pentru a descoperi planul de atac al infractorilor din spatele unei operațuni de furt cibernetic fără precedent. Aproximativ un miliard de dolari americani au fost furați de la mai multe instituții financiare din lume, într-un interval de doi ani. Experții susțin că în spatele acestui atac se află un grup de infractori cibernetici din mai multe țări (Rusia, Ucraina, alte țări din Europa precum și China).
Iulian Tudor
16 feb. 2015, 19:13
FURT CIBERNETIC fără precedent: Un miliard de dolari dispărut din conturile a 100 de bănci

Gruparea Carbanak, responsabilă de acest furt de mare amploare, a utilizat tehnici preluate din arsenalul atacurilor cu țintă predefinită. Această operațiune marchează începutul unei noi etape din evoluția infracțiunilor cibernetice, prin care infractorii sustrag bani direct de la instituțiile bancare, fără a mai ataca utilizatorii individuali.

Începând cu anul 2013, infractorii cibernetici au atacat aproape 100 de bănci, sisteme de plăți online și alte instituții financiare din aproximativ 30 de țări. Această operațiune este încă activă în prezent. Conform datelor Kaspersky Lab, atacurile Carbanak au vizat și organizații financiare din România. Printre celelalte țări atacate se numără Rusia, SUA, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, Franța, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Norocco, Islanda, Irlanda, Republica Cehă, Elveția, Brazilia, Bulgaria și Australia.

Experții estimează că cele mai mari sume de bani au fost sustrase prin furturi bancare de câte 10 milioane de dolari. În medie, fiecare sesiune de furt bancar dura între două și patru luni, de la infectarea primului computer din rețeaua internă a băncii, până la sustragerea finală a sumei de bani.

Ințial, infractorii cibernetici accesau computerul unui singur angajat prin spear phishing, infectându-l cu malware-ul Carbanak. Ulterior, infractorii cibernetici accesau rețeaua internă și depistau computerele de supraveghere video. Astel, aceștia puteau vedea și înregistra toată activitatea de pe ecranele angajaților care se ocupau de sistemele de transfer de bani. Astfel, infractorii cibernetici au descoperit toate detaliile activității funcționarilor bancari și au reușit să îi imite pentru a transfera bani și pentru a-i încasa.

Cum erau furați banii:

  • În momentul în care infractorii cibernetici urmau să încaseze banii obținuți în urma atacurilor bancare, aceștia utilizau sisteme de online banking sau sisteme de plată online pentru a transfera banii din conturile bancare ale utilizatorilor în propriile conturi. Ulterior, banii furați erau depozitați în bănci din China sau America. Experții nu elimină posibilitatea ca infractorii cibernetici să fi depozitat bani și în alte bănci din alte țări.
  • În alte cazuri, infractorii cibernetici atacau mecanismul sistemelor de contabilitate, inflând suma din conturi înainte de a încasa sumele adiționale de bani prin tranzacții frauduloase. De exemplu, dacă într-un cont se aflau 1.000 de dolari, infractorii cibernetici îi schimbau valoarea în 10.000 de dolari și ulterior transferau cei 9.000 de dolari în conturile personale. Utilizatorul contului nu suspecta nimic deoarece suma inițială de 1.000 de dolari se afla în continuare în cont.
  • În plus, infractorii cibernetici obțineau control asupra ATM-urilor bancare și le programau să scoată bani la o oră prestabilită, iar unul dintre agenții grupului se afla acolo pentru a-i colecta.

Aceste atacuri bancare au fost neobișnuite, deoarece pentru echipa de infractori cibernetici nu conta care era software-ul utilizat de bănci„, a declarat Sergey Golovanov, Principal Security Researcher în cadrul Global Research and Analysis Team din Kaspersky Lab. „Astfel, chiar dacă software-ul bancar era unic, acesta nu garanta protecție, deoarece atacatorii nu au fost nevoiți să acceseze serviciile bancare: în momentul în care atacau rețeaua, aceștia reușeau să își mascheze activitățile frauduloase prin acțiuni legitime. A fost o operațiune de furt cibernetic foarte simplă și inteligentă„, a explicat Sergey Golovanov.

Aceste atacuri demonstrează, din nou, faptul că infractorii cibernetici vor exploata orice vulnerabilitate din orice sistem„, a avertizat Sanjay Virmani, Director în cadrul Digital Crime Centre, din Interpol. „Atacurile arată și faptul că niciun sector de business nu se poate considera imun la atacuri cibernetice și că este necesar să se preocupe constant de procedurile de securitate cibernetică. Interpol-ul lucrează cu Kaspersky Lab pentru a ajuta atât sectorul public, cât și sectorul privat, să se protejeze mai bine de aceste amenințări în plină dezvoltare„, a declarat Sanjay Virmani.

Kaspersky Lab recomandă tuturor organizațiilor financiare să își scaneze cu atenție rețelele interne și să caute malware-ul Carbanak, iar în cazul în care îl descoperă, să raporteze agențiilor de aplicare a legii.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial. Pe parcursul celor 17 ani de existenţă, Kaspersky Lab a rămas o companie inovatoare în domeniul securităţii informatice şi oferă suite de protecţie IT pentru utilizatori individuali, SMB şi companii mari. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 400 de milioane de utilizatori din întreaga lume.

CITEŞTE ŞI: Cel mai mare atac cibernetic din istoria băncilor. Sute de milioane de dolari dispărute

DailyBusiness
Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu
Spynews
Marian Drăgulescu și soția sa, dansul mirilor. Ce piesă deosebită au ales cei doi pentru a deschide petrecerea / VIDEO
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 26 mai 2025. Taurii au parte de certuri în familie
Capital.ro
Marea voce a României s-a stins pe masa de operație. Moartea sa a marcat o țară întreagă
Playtech.ro
Județul din România unde se găsește Rumanitul, piatra rară pe care puțini o cunosc. Ce proprietăți uimitoare are
DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Adevarul
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Mark Stam și Cristian Porcari au câștigat „Te cunosc de undeva” - sezonul 21. Au plecat cu premiul în valoare de 15.000 de euro: „Vă iubim pe toți“
Spynews
Stațiunea din România recunoscută pentru apele sale. O mulțime de turiști aleg să petreacă aici concediul
Evz.ro
Se formează un ciclon în Marea Neagră. Va fi potop săptămâna viitoare
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Ambulanță implicată într-un accident rutier în Cluj: Patru persoane, inclusiv o pacientă, au fost transportate la spital
Cancan.ro
Am făcut calcul complet | Cu câți bani iese la pensie un român, dacă a lucrat 35 de ani cu carte de muncă, în Germania
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Serviciul militar obligatoriu. Cine e vizat de noile modificări majore: Vrem să instruim noile generații
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
El este Octavian, găsit spânzurat cu lesa câinelui, la doar 18 ani. Motivul halucinant din cauza căruia tânărul a decis să-și încheie socotelile cu viața: „Drum lin printre îngeri”
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Anunț esențial pentru toți românii care au contract la PPC, fost ENEL. Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună