„Se va declanșa în cel mai scurt timp o procedură de achiziție a aparaturii pentru tomografia arborilor din parcuri, dar și de la aliniamentele stradale, deoarece sunt multe situații de arbori care arată bine în exterior, dar sunt bolnavi, îmbătrâniți și pot fi afectați de vijelii”, a precizat edilul, într-o conferință de presă.
Ea a menționat că PMB, prin instituțiile din subordine, va începe un program amplu de înlocuire a arborilor îmbătrâniți sau îmbolnăviți de pe aliniamentele stradale, dar și din parcuri, urmând să fie plantate „specii noi, adecvate condițiilor meteo extreme”.
Potrivit Agerpres, Gabriela Firea a reiterat că se va consulta întotdeauna cu cetățenii și organizațiile de mediu în privința deciziilor pe care le va lua, dar a subliniat că prioritară este siguranța cetățeanului. În acest context, ea a menționat că arborii nu vor fi înlocuiți „discreționar”, ci doar acolo unde trebuie luate măsuri urgente.
„Sunt convinsă că ONG-urile și fundațiile vor înțelege că nu putem risca, astfel încât acești arbori să cadă peste cetățeni sau să producă anumite avarii. (…) Sunt un iubitor de natură și sub nicio formă nu vor fi înlocuiți arbori viabili, ci doar după ce specialiștii vor spune că aceștia pot fi un pericol public”, a precizat ea.
Anunțul a fost făcut în contextul în care, miercuri, în timpul precipitațiilor abundente din București, s-au prăbușit doi arbori — unul pe str. Roma, care a căzut peste două autoturisme, iar unul pe str. Emil Pangrati, într-o curte individuală, unde a fost afectat de asemenea un autoturism.