Furtuna a făcut prăpăd în noaptea de duminică spre luni, în Cluj-Napoca. Până la miezul nopţii de duminică spre luni, la ISU Cluj au fost înregistrate 80 de solicitări, la care au intervenit 11 echipaje formate din 30 de pompieri.
„Sunt înregistrate (…) solicitări pe municipiul Cluj-Napoca pentru îndepărtarea arborilor căzuţi, două solicitări pentru acoperişuri deteriorate şi cinci apeluri referitoare la avarii privind afectarea reţelelor de alimentare cu energie electrică. Situaţia este în dinamică. (…) Sunt 11 echipaje ale ISU Cluj, constituite din 30 de pompieri, cu utilaje şi mijloace specifice, sprijinite de Serviciul Spaţii Verzi, din cadrul primăriei Cluj Napoca, şi asociaţia CERT, care răspund unui număr de 80 de solicitări, înregistrate până acum. Până acum, cele mai afectate străzi din municipiul Cluj-Napoca au fost Strada Unirii, Aleea Detunata şi Aleea Băişoara”, se arată într-o informare a ISU Cluj.
Copacii au blocat accestul ambulanţelor în curtea secţiei de hematologie a Institutului Oncologic. De asemenea, Vântul puternic a smuls acoperişul Liceului Teoretic Lucian Blaga, de pe Aleea Băișoara. Echipajele ISU Cluj s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a desface acoperișul, care bloca în totalitate aleea. Din fericire, nu au fost semnalate persoane rănite.
Au avut loc intervenţii pentru înlăturarea arborilor căzuţi peste o locuință de pe strada Emil Racoviță, dar şi pentru înlăturarea arborilor căzuți în baza sportivă de pe strada 1 Decembrie 1918.
Citeşte şi COD ROŞU şi COD PORTOCALIU de furtună. Vijeliile au făcut ravagii. A fost emis RO-ALERT
Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii speciale pe relaţia Strehaia – Ciochiuţa – Tâmna după ce linia de contact, care asigură alimentarea cu energie electrică a trenurilor, a fost ruptă în cursul nopţii de arborii prăbuşiti pe calea ferată.
”Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că circulaţia trenurilor pe intervalul Strehaia – Ciochiuţa – Tâmna, linie simplă, se desfăşoară în condiţii speciale, prin cuplarea de locomotive Diesel la fiecare garnitură, deoarece linia de contact, care asigură alimentarea cu energie electrică a trenurilor, a fost ruptă în cursul nopţii de arborii prăbuşiti pe calea ferată, blocând astfel gabaritul de liberă trecere. Tracţiunea Diesel este realizată cu 2 locomotive ale operatorului naţional CFR Călători. Această măsură este menţinută şi în următorul interval orar, în care Regionala CF Craiova acţionează cu personal specializat şi cu drezine pantograf pentru înlocuirea componentelor avariate, restabilirea continuităţii firului de contact şi a cablului purtător, ambele rupte de copacii prăbuşiţi, şi efectuarea reglajelor la catenară pe întreaga distanţă avariată.
Avariile produse la sistemul de alimentare cu energie electrică de arbori prăbuşi au impact direct asupra desfăşurării traficului feroviar în condiţii normale, întrucât în astfel de situaţii sunt necesare manevre de cuplare-decuplare a locomotivelor Diesel la fiecare garnitură, pentru a putea tranzita zona afectată şi pentru a menţine continuitate în graficul de circulaţie. Astfel, trenurile care au staţionat în curşul nopţii în gările adiacente, până la finalizarea operaţiunilor de tăiere şi îndepărtare a copacilor de pe calea ferată şi reluarea circulaţiei cu locomotive Diesel, vor ajunge cu întârzieri în staţiile de destinaţie”, precizează CFR SA.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni dimineaţa atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vijelii în localităţi din judeţele Maramureş.
Până la ora 9:00, în judeţul Maramureş (zona de munte) şi în mai multe localităţi din zonă se vor semnala averse ce vor depăşi local 20 – 25 litri/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină de mici dimensiuni.
Localităţile avertizate de meteorologi sunt: Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Baia Sprie, Târgu Lăpuş, Poienile de Sub Munte, Moisei, Şomcuta Mare, Tăuţii-Măgherăuş, Copalnic-Mănăştur, Săliştea de Sus, Cavnic, Vişeu de Jos, Şiseşti, Mireşu Mare, Bârsana, Satulung, Ruscova, Recea, Rona de Sus, Bistra, Strâmtura, Repedea, Bocicoiu Mare, Dumbrăviţa, Ocna Şugatag, Ieud, Cupşeni, Săcel, Cicârlău, Cerneşti, Budeşti, Bogdan Vodă, Fărcaşa, Giuleşti, Călineşti, Rozavlea, Dragomireşti, Săpânţa, Remeţi, Băiuţ, Remetea Chioarului, Botiza, Petrova, Vadu Izei, Deseşti, Leordina, Şieu, Câmpulung la Tisa, Groşi, Ardusat, Sarasău, Rona de Jos, Săcălăşeni, Coltău, Onceşti, Coaş, Poienile Izei.