Europa se pregătește de furtuna Ashley, ale cărei efecte se vor vedea începând de joi. Un front de aer rece de origine maritim polar va traversa continentul de la vest spre est.
Furtuni mai puternice după ciclonul Boris, inclusiv în România. Avertismentul climatologilor
Furtuna Ashley va aduce vânt puternic cu rafale de peste 100 – 120 km/h, diferențe termice de la o zi la alta, averse, vijelii, ninsori în zonele alpine. Duminică, furtuna ajunge și în România, iar temperaturile vor scădea semnificativ. Astfel, de la 30 – 33 grade, temperaturile vor scădea spre 18 – 25 de grade. De asemenea, va ploua și vântul va fi intens.
După câteva zile liniștite, vremea devine din nou instabilă. În jumătatea nord-vestică a țării și pe spații restrânse în rest sunt așteptate averse locale și, pe alocuri, furtuni.
Anticiclonul care a adus vremea frumoasă din weekend s-a retras spre est, iar o zonă de joasă presiune va acoperi în zilele următoare o bună parte a Europei.
În partea anterioară a acestei depresiuni, pătrunde un aer cald și destul de umed spre țara noastră, care va induce condiții de instabilitate atmosferică, îndeosebi în regiunile aflate mai aproape de nucleul depresionar, adică în jumătatea nord-vestică a țării.
Meteorologii vor emite avertizări de vreme extremă în majoritatea țărilor din Europa. Între timp, zone din Italia sunt deastate de ciclonul Boris. În Montecatini Valdicecina, lângă Pisa, viitura a distrua o casă în care stătea o familie de turiști străini. Conform agenției LaPresse și site-ul Nazione, mama, tatăl și bunicul au fost salvați de pompieri, după ce au fost găsiți pe acoperișul casei, unde se refugiaseră, scrie corrierefiorentino.corriere.it.
Bunica și un bebeluș de 5 luni sunt dați dispăruți și sunt căutați cu câini și scafandri.
Au fost inundații puternice și în San Vincenzo, drumurile au fost închise din cauza amenințărilor că râurile vor ieși din matcă. Pompierii au intervenit noaptea pentru a salva oamenii din zonele afectate.
Administraţia Naţională ”Apele Române” – Debitul Dunării la intrarea în ţară este în creştere. În 30 septembrie va fi dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie
Debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, este marţi 6400 mc/s şi va fi în creştere, peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3800 mc/s, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR), precizând că, în data de 30 septembrie, debitul Dunării va avea o valoare de 8000 mc/s.
În ceea ce priveşte situaţia debitelor şi nivelurilor în intervalul 22.09.2024, ora 07.00 – 23.09.2024, ora 07.00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere, având valoarea de 6200 m3/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Zimnicea– Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.
Prognoza debitelor şi nivelurilor în intervalul 23.09.2024, ora 07.00 – 30.09.2024, ora 07.00 indică faptul că debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 8000 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii a septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat luni seară că debitul aşteptat pe fluviul Dunărea la finalul acestei luni, pe sectorul românesc, nu este unul care să pună probleme, arătând că debite similare au fost gestionate şi în luna decembrie a anului trecut, dar şi în prima lună a acestui an.
”Ştim deja că vom avea un debit pe care-l vom gestiona cu uşurinţă. Spun asta pentru că acelaşi debit l-am mai gestionat şi în luna ianuarie a acestui an, şi în luna decembrie a anului trecut, nu vom avea o situaţie excepţională”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la TVR Info.
El a spus că ”nu neapărat ce s-a întâmplat la Budapesta se va întâmpla şi la noi”. Ministrul a adăugat că a avut discuţii cu oficialii de la hidrocentrala Porţile de Fier, care i-au dat asigurări că ”pot gestiona fără nicio problemă debitul pe care îl aşteptăm la sfârşitul acestei luni” pe Dunăre. Mircea Fechet a subliniat însă că, în contextul schimbărilor climatice, nu se ştie când va exista un ”debit istoric la Dunăre”.