UPDATE: Cel puţin şapte oameni au murit în statele americane Florida şi Georgia, din cauza uraganului Michael, au anunţat joi autorităţile locale citate de AFP şi Reuters.
Uraganul a fost retrogradat joi la categoria de furtună tropicală. Viteza maximă a vântului, înregistrată miercuri, a fost de 250 km/h.
Clasat iniţial ca uragan de categoria a 4-a pe scala Saffir-Simpson – cel mai violent care a afectat Florida în ultimii 80 de ani – atunci când a atins uscatul, în regiunea Panhandle, Michael a fost retrogradat la furtună tropicală pe măsură ce a intrat pe uscat.
Rafalele de vânt atingeau joi o viteză maximă de 95 de kilometri pe oră, după ce au atins până la 250 de kilometri pe oră.
Peste 700.000 de afaceri şi locuinţe erau private de electricitate joi, în statele Florida, Georgia şi Alabama. Mii de locuitori au petrecut noaptea în adăposturi.
Michael, care a surprins prin rapiditatea cu care s-a intensificat în apropierea Golfului Mexic, a început să traverseze uscatul miercuri după-amiaza (ora locală) la Mexico Beach, la aproximativ 30 de kilometri de Panama City, pe coasta Panhandle, informează news.ro.
Intensitatea sa a scăzut pe măsură ce a pătruns pe uscat şi s-a îndreptat, după căderea nopţii (ora locală) către nord-estul statului Georgia.
Uraganul a fost retrogradat miercuri seara la nivelul 1 pe scala Saffir-Simpson, care are cinci trepte, a anunţat Centrul american al uraganelor (NHC), după ce a atins categoria a 4-a – un fenomen ciclonic extrem. La aproximativ opt ore după ce a atins uscatul, Michael era însoţit de rafale de vânt de până la 150 de kilometri pe oră, potrivit news.ro
Un bărbat a fost ucis în urma căderii unui copac pe casa sa, la Greensboro, în Florida, iar o fată a fost ucisă de căderea unor fragmente pe locuinţa sa, în Georgia.
Depresiunea urmează să traverseze joi statele Carolina, a anunţat NHC, unde sunt aşteptate precipitaţii puternice, ca în Florida. Guvernatorii North şi South Carolina le-au cerut locuitorilor să se pregătească – în contextul în care regiunea se resimte din plin după ravagiile cauzate de uraganul Florence, în septembrie.
În zone de coastă din Florida au avut loc inundaţii importante, pagube structurale, iar copaci au fost smulţi din rădăcină, informează news.ro.
Într-o înregistrare video postată pe Twitter apare o casă, în Mexico Beach, devastată de rafale de vânt, şi fragmente aruncate în proprietăţi învecinate.
La Apalachicola, o localitate situată în zona de coastă, nivelul apei a atins 1,5 metri, iar NHC apreciază că marea ar putea să depăşească cu 4,30 metri nivelul obişnuit. Autorităţile au fost nevoite, miercuri, să evacueze peste două milioane de persoane.
Ultimul uragan clasat peste categoria a 3-a – Dennis – a afectat regiunea Panhandle în 2005.