Furtuni cu putere de uragan. A fost emis COD ROŞU. Vortexul polar va lovi năprasnic în zilele următoare

Alertă în Europa unde furtuni vor lovi cu forța unui uragan. Meteorologii au emis alerte cod roșu în Germania și Croația.
Filip Stan
19 nov. 2024, 14:07
Furtuni cu putere de uragan. A fost emis COD ROŞU. Vortexul polar va lovi năprasnic în zilele următoare

COD ROŞU. Două cicloane, denumite de centrele europene de prognoză Quiteria și Pauline, provoacă alertă în Europa. Meteorologii au emis un cod roșu de vânt puternic, cu forța unui uragan de categoria 3 în Germania, dar și în Croația. Alte țări sunt vizate de avertizări cod portocaliu.

Avertizarea cod roșu de vânt anunță rafale de 110…130 km/h în sud-vestul Germaniei, o situaţia similară fiind în Croaţia.  De asemenea, alerte de cod portocaliu au fost emise pentru Bosnia și Herțegovina, Finlanda, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia, Elvetia.

În România, de miercuri se intensifică vântul, cu rafale de 55…65 km/h în vest și nord-vest, iar la munte de peste 70…90 km/h. Vor fi viscol și ninsori la munte, unde se va depune strat de zăpadă.

România, ocolită momentan de Cod roşu. Vin ninsorile și viscolul, în mai multe regiuni ale țării, săptămâna aceasta. Șefa ANM: „Vremea se va răci semnificativ”

Vremea se încălzește ușor, însă doar pentru câteva zile. Un vortex polar se îndreaptă câtre România, iar vremea se va răci considerabil spre sfârșitul acestei săptămâni, în anumite zone din țară, unde vin ninsorile și viscolul. Directorul ANM, Elena Mateescu, a dat detalii, marţi, la România TV.

De joi, vremea se va răci semnificativ, mai ales în partea de centru, sud și est a țării Temperaturile maxime la scara întregii țări fiind situate între minus un grad, până la 10-11° și minime spre -10° în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la cinci-6° în regiunile mai joase, în special în partea de sud-vest și sud a țării.

Odată cu răcirea, se vor semnala și precipitații, la început sub formă de ploaie, chiar începând din seara zilei de miercuri. Dar, în zonele de deal și de munte și în Maramureș și Transilvania, vor predomina ninsorile. La munte, la altitudini mai mari de 1.200 de metri, rafale de peste 80km/h, viscol, ninsoare, iar în restul țării vânt de 55-65km/h, amplificând senzația de rece.”, a precizat Elena Mateescu, la România TV.

O schimbare majoră a tiparelor meteo se anunță pentru Europa. Un vortex polar se va răspândi din nord, ducând la un model semnificativ și progresiv: dezvoltarea mai multor furtuni de zăpadă intense, care se vor deplasa rapid prin Europa și vor ajunge și în România. Sunt prognozate ploi, ninsori abundente și viscol, potrivit Severe Weather .

Vortexul polar aduce ger şi ninsori abundente în România. Anunţ de ultimă oră făcut de şefa ANM

O depresiune superioară extinsă va apărea deasupra Europei, din cauza intruziunii de vreme mult mai rece din regiunea arctică spre sud. Lobii acesteia se vor roti pe continent până la sfârșitul acestei luni, provocând sisteme frontale intense cu ninsori abundente și vânturi puternice.

Astfel, restul lunii noiembrie va fi caracterizat de un model meteo mult mai dinamic, cu multiple furtuni de iarnă intense care vor traversa continentul. În această duminică, satelitul privind vaporii de apă și masa de aer din Europa și din Atlantic a dezvăluit un model stabil deasupra Oceanului Atlantic și a Groenlandei. O depresiune mare se consolidează deja în nordul Europei, iar masa de aer rece se răspândește treptat între acesta și continent.

Acest lucru va schimba configurația generală a vremii pe continent până marți, când primul sistem va pătrunde din vestul Europei în nordul Europei. Mai multe sisteme frontale meteorologice cu furtuni de iarnă se vor dezvolta în această săptămână, aducând ninsori în unele părți din vestul Europei, ninsori intense și viscol în Suedia și Finlanda miercuri. Apoi, o altă depresiune adâncă și furtună de zăpadă vor urma pentru Alpi și nordul Peninsulei Balcanice vineri.

Condițiile meteo se vor înrăutăți din nou în Europa de Vest în weekend, deoarece se preconizează că o furtună violentă din Atlanticul de Nord va afecta Irlanda și Regatul Unit.

În timp ce frontul rece principal se va deplasa rapid spre est miercuri și va fi târât spre Alpi și Balcani, condițiile din apropierea nucleului depresiunii de suprafață vor fi intense.

Ninsori abundente se vor dezvolta pe partea rece a sistemului frontal pe măsură ce acesta se deplasează spre sudul Suediei miercuri dimineața. Advecția caldă din fața depresiunii se va extinde în regiunea baltică, dar masa de aer va rămâne suficient de rece pentru a susține zăpada cel puțin deasupra Estoniei inițial.

Alertă meteo. Vremea se strică, ANM a emis COD GALBEN de fenomene extreme: se anunţă vânt, lapoviţă, ploi şi ninsori

Joi, centrul depresiunii se va maturiza și va începe să slăbească în timp ce se deplasează spre est în țările baltice. Va fi o zi rece, cu averse de zăpadă răspândite în regiune. Ninsorile abundente vor continua mai la nord, datorită advecției de masă de aer umedă din vestul Rusiei.

S-ar putea acumula multă zăpadă în vestul Alpilor și în țările balcanice, inclusiv Austria, Ungaria și vestul României. Cu toate acestea, depinde de direcția pe care o va lua depresiunea secundară de suprafață. O traiectorie mai nordică ar aduce o advecție caldă mai puternică și mai multe precipitații sub formă de ploaie. În schimb, traiectoria mai sudică ar aduce vreme mai rece și mai puțină zăpadă, deoarece umiditatea principală rămâne deasupra Balcanilor.

Spre sfârșitul săptămânii, va veni o masă de aer mai cald în sudul Europei și spre Peninsula Balcanică.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic care...
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)