În Capitală au fost cod galben timp de o oră, duminică seară, iar furtuna nu a trecut neobservată. Cinci copaci au fost smulşi de vântul puternic pe partea carosabilă, fără să producă pagube, iar cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit imediat pentru îndepărtarea copacilor. Incidentele au fost înregistrate în sectoarele 1,2, 5 şi 6. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în urma furtunii puternice din Capitală.
Mai mult, în urma ploii nu au fost inundate străzile şi subsolurile caselor. De asemenea, nu au fost semnalate incidente în trafic în timpul furtunii din Capitală.
Şi în Călăraşi a fost ploaie torenţiale, duminică după-masă. Vântul a bătut cu putere şi, mai mult, a plouat cu grindină. Un telespectator a filmat furtuna puternică.
Inundaţiile produse în ultimele 24 de ore în judeţul Bistriţa-Năsăud, ca urmare a ploilor torenţiale, au afectat aproximativ 70 de gospodării, 50 de fântâni, un pod şi patru podeţe, iar mai multe persoane din zona turistică Valea Măriilor au avut nevoie de ajutor după ce o viitură a inundat pensiunile în care se aflau.
La Valea Măriilor, din comuna Şanţ, viitura a afectat cinci gospodării şi a dus la colmatarea unui pod şi a cinci podeţe, iar pompierii au intervenit pentru salvarea mai multor persoane şi animale.
Doi bătrâni de peste 80 ani, soţ şi soţie, au scăpat cu greu din calea apelor, fiind preluaţi de echipajul de prim ajutor SMURD, însă nu s-a impus transportul acestora la spital. Într-una dintre pensiunile inundate era organizată o tabără religioasă internaţională, la care erau prezente 26 de persoane, dintre care zece copii. Printre turişti se afla şi un cetăţean din Guatemala.
Pagube s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică şi în localitatea Sântioana, unde au fost afectate 57 de gospodării, 50 de fântâni şi un magazin universal. În cursul zilei de duminică, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 27 de beciuri şi decolmatarea a 20 de fântâni.
Ploile torenţiale şi rafalele de vânt au pus la pământ şi doi copaci de pe raza municipiului Bistriţa, iar patru gospodării au avut curţile şi beciurile inundate.
Peste 3.000 de consumatori din localităţile Rucăr (judeţul Argeş), Slasoma, Padina, Vlădaia (Mehedinţi), Brezoi, Câineni, Racoviţa, Băişoara, Titeşti, Perişani, Slătioara şi Mateeşti (Vâlcea) au rămas fără energie electrică. Autorităţile au dat asigurări că până luni dmineaţă localităţile afectate vor fi realimentate cu energie electrică.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, mai multe atenţionări cod galben de ploi, vânt, vijelii şi grindină pentru mai multe judeţe din ţară, inclusiv Capitală.
Mai mult meteorologii au emis şi o atenţionare cod portocaliu, valabil în intervalul 27 iulie, ora 22.00 – 28 iulie, ora 10.00. Astfel, în cursul nopţii de duminică spre luni (27/28 iulie), în judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 50-70 l/mp şi izolat peste 80 l/mp.
Premierul Victor Ponta a convocat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă duminică seară, la Palatul Victoria, având în vedere avertizările meteo emise de Administraţia Naţională de Meteorologie. Comandamentul a fost condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a anunţat biroul de presă al Guvernului.