Încă două zile de foc pentru români. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod portocaliu şi unul galben de caniculă pentru zilele de 29 si 30 iulie. Joi se anunţă cea mai călduroasă zi de până acum.
„În cea mai mare parte din ţară, aerul e irespirabil şi acum. Indicele de temperatură- umezeală a atins şi depăşit pragul critic de 80 de unităţi în vestul, sudul şi estul ţării. Sunt 38 de grade la Bechet, multe valori de 36-37 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, 33 de grade la Sf. Gheorghe-Covasna (o temperatură aproape record pentru zonă), 36 la Bucureşti, la Focşani sunt peste 35 grade. Temperaturile se resimt ca la 40-43-46 grade în zona Giurgiu unde umiditatea din aer e mai ridicată, peste 40%. Vom avea pentru joi în vigoare avertizare cod galben şi portocaliu pentru partea sudică şi de est a ţării. Probabilitatea de a se atinge şi depăşi uşor 40 grade spre Lunca Dunării şi în special zona Giurgiu-Olteniţa-Călăraşi e foarte mare. Dacă azi la 37-38 grade, cu umiditatea care nu e foarte ridicată, se resimt mai mult de 45 grade, mâine cu siguranţă temperatura resimţită va urca mult. Nu este exclus şi la peste 50 grade la nivelul pământului”, a spus meteorologul Romica Jurca pentru România TV.
Armata a intervenit la Băleşti şi cară încontinuu apă pentru oameni. De două luni este secetă şi oamenii depind acum de ajutorul soldaţilor. Criza apei se adânceşte, iar culturile oamenilor deja nu mai pot fi salvate.
Potrivit România TV, situaţia este dramatică şi în Ialomiţa. Toate culturile au fost afectate de vremea toridă, dar oamenii continuă să muncească pe câmp în speranţa că vor mai putea salva ceva.
Seceta a afectat şi Dunărea. Apele fluviului au scăzut atât de mult încât albia este vizibila în mai multe zone. Navele sunt afectate iar cursele cu bacul durează mai mult. Autorităţile fluviale gălaţene monitorizează permanent cotele.
„Impunerea emiterii unui cod roşu pentru Sud ar însemna să ne apropiem de maximele absolute ale lunii iulie, cel puţin 44,3 – aceasta este maxima absolută a aerului înregistrată în România pe 24 iulie 2007 la Calafat. Pentru zona de sud a României ca să se emită cod cod roşu trebuie să avem valori peste 42 grade. Suntem la limită, dar trebuie să luăm în considerare că aceste valori s-au mai înregistrat în foarte mulţi ani, comparativ cu Vestul ţării, acolo unde valorile peste 35 – 38 de grade s-au intâmplat în statistica meteo cu 7-8 ani în urmă. În schimb, în partea de Sud a României au mai fost valori de 40 de grade cu cel puţin 20 de ani în urmă. Zona de Sud a României şi partea de S-E sunt mai expuse situaţiilor în care valorile de temperaturi pot urca spre pragurile maxime absolute”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.
Vremea se menţine caniculară până la finalul săptămânii, când temperaturile vor scădea, iar ploile şi chiar furtunile îşi vor face apariţia. General Emil Străianu, specialist radiolocaţie, anunţă fenomente extreme pentru zilele următoare.
„În contextul schimbărilor meteo la nivel global, vedem cu toţii că în fiecare an aceste maxime sunt mai mari. Toate măsurătorile specialiştilor în fizica solului arată că suntem într-o etapă în care încălzirea la nivel global este în creştere. Ne aşteptăm la mari fenomene din zona extremelor. Aceste călduri, temperaturi ridicate vor avea în perioada următoare şi sincope cu temperaturi scăzute, foarte mici, de 10-15 grade de la o zi la alta, care vor putea produce fenomene meteo extreme: vijelii, ploi, grindină”, a spus Străianu.
Prognoza pentru zilele următoare anunţă într-adevăr temperaturi mai scăzute, vijelii şi grindină.
„Fenomenele de instabilitate ce vor începe vor fi violente, norii încep să se manifeste la momente de timp când temperaturile sunt ridicate. Averse, cu caracter torenţial, vijelii, descărcări electrice, căderi de grindină. Cantităţile de apă şi grindina îşi vor face apariţia în jumătatea de est a Transilvaniei, în zona Carpaţilor Orientali, în mare parte a Carpaţilor Meridionali. Va ploua, mâine seară, şi pe dealurile şi Sudul Moldovei, dar şi Nordul Munteniei. Mâine noapte şi poimine urmează să fie prezente, tot urâte ca mod de manifestare, în aceeleaşi zone şi abia vineri spre sâmbătă să ajungă şi în Dobrogea.
Sistemul frontal ce va genera astfel de manifestări va aduce cu el şi un aer mai rece şi trebuie să ne mobilizăm să suportăm canicula, pentru că nu mai e mult până se va răcori vremea. O răcorire este de aşteptat de joi, în a doua parte a zilei. Parţial, până seara şi în Transilvania mai scad temperaturile. Scăderea pentru ziua de vineri pentru S şi S-E ţării: Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Dobrogea ar fi cu maxime încă peste 30 de grade, 32-34 grade, iar în Lunca Dunării vineri vor fi 35-36 , urmând ca sâmbătă chiar să respirăm”, a spus Jurca.
PROGNOZA METEO. Joi, vremea caniculară va persista în cea mai mare parte a Olteniei, în Muntenia, în centrul şi sudul Moldovei şi în vestul Dobrogei, unde disconfortul termic va rămâne accentuat, în timp ce în restul ţării valorile termice vor scădea uşor faţă de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, îndeosebi după-amiaza şi noaptea, în zonele montane şi submontane, în centrul şi nord-estul teritoriului, unde local se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua şi aspect de vijelie. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate şi va cădea grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la cote mai reduse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25…26 de grade în Maramureş şi nordul extrem al Moldovei şi 38…39 de grade în Câmpia Română, posibil 40 de grade cu totul izolat în Lunca Dunării.
VREMEA BUCURESTI. Joi, vremea va fi în continuare caniculară, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Cerul variabil la senin în cursul zilei se va înnora treptat şi vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade.
PROGNOZA METEO. Vineri, valorile termice vor marca o scădere faţă de intervalul precedent la nivelul întregii ţări, totuşi în regiunile sudice vremea va fi în continuare călduroasă, izolat caniculară. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în zonele montane şi submontane, local în centru şi în est, apoi şi în sudul teritoriului. Izolat vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi căderi de grindină. În restul zonelor ploile se vor semnala pe spaţii mici. Temperaturile maxime se vor încadra între 19…20 de grade în nordul Moldovei şi 35…36 de grade în sudul extrem al Munteniei.
VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, valorile termice vor marca o scădere, astfel că maxima nu va mai depăşi 33…34 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales seara şi noaptea când vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat.
PROGNOZA METEO. Sâmbătă, valorile termice vor scădea semnificativ şi în regiunile sudice, astfel că se vor situa, în mare parte din ţară, în jurul normelor climatologice specifice perioadei, cu maxime de la 23…24 de grade în Subcarpaţii Getici până la 32 de grade în Dealurile Banatului. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua la munte şi în zona deluroasă a Olteniei şi a Munteniei unde pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, în regiunile sudice şi sud-estice, iar spre seară şi în cursul nopţii şi în sud-vest.
VREMEA IN BUCURESTI. Sâmbătă, valorile termice vor scădea semnificativ, astfel că maxima se va situa în jurul a 27 de grade. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului.
PROGNOZA METEO. Duminică, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind local caniculară, în zonele de câmpie din sudul şi din vestul teritoriului. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată la munte şi în regiunile vestice, nordice si centrale. Temp. maxime: de la 27…29 de grade in sudul litoralului, pana la 35 de grade in Campia de Vest si Campia Romana.