ANM a emis ATENȚIONARE METEO COD GALBEN pentru 22 mai, ora 10 – 23 mai, ora 10 de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă.
”În Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse”, a anunțat ANM.
Citește și: Praful saharian acoperă iar România. Alertă de la ANM
PROGNOZĂ METEO SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 22.05.2024 ORA 10:00 – 23.05.2024 ORA 10:00
Vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi perioade cu averse (10…15 l/mp) și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul averselor. Temperatura maximă va fi în jur de 24 de grade, iar cea minimă de 12…14 grade.
Prognoza meteo. Vine urgia peste România, va fi potop cu tunete, fulgere şi grindină
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că vara va începe cu temperaturi mai mari decât cele normale în aproape toată ţara şi nu va ploua decât în unele regiuni în prima parte a lunii iunie.
Potrivit ANM, în săptămâna 20 – 27 mai, temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în jumătatea de nord a teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi uşor sub cel normal pentru această perioadă. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice şi sud-vestice şi deficitare în rest.
În săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai ridicate în vest, nord şi local în centru. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele de deal şi de munte.
În săptămâna 3 – 10 iunie, mediile valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, dar mai ales în regiunile sudice şi estice.
În săptămâna 10 – 17 iunie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste mediile climatologice ale perioadei la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice şi estice. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar local în sudul şi estul teritoriului şi apropiat de cel specific pentru această perioadă în rest, au precizat meteorologii.