Meteorologii au emis o atenţionare Cod galben de furtuni, cu ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, valabilă în toată ţara, începând de vineri după-amiază până duminică seară.
Fenomene vizate sunt instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate
În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestăride instabilitate atmosferică. În Moldova, Transilvania, Maramureșși local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale,însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse,mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40…60 l/mp.
În Bucureşti, vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi în medie 20…40 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în special asociate ploilor. Vor fi temperaturi maxime în general de 24…26 de grade şi minime de 15…17 grade.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza acest anunţ.
Climatologul Roxana Bojariu: În 50 de ani, Bucureștiul nu va putea fi locuit decent
Furtunile din București și alte orașe ale țării sunt normale pentru această perioadă a anului, însă intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare, declară la RFI climatologul Roxana Bojariu.
Roxana Bojariu spune că ”aceste furtuni sunt până la urmă caracteristice sezonului cald, dar intensitatea lor într-adevăr depășește ceea ce știam de acum mai multe decenii. Această intensitate sporită, cu episoade cu ploi foarte abundente, de exemplu, poate fi pusă în legătură cu schimbarea climei, pentru că o atmosferă mai caldă în medie conține o cantitate sporită de vapori de apă, vapori de apă care se evaporă din ce în ce mai mult de la suprafața mai caldă a mărilor, a oceanelor, dar și din solul încălzit din ce în ce mai mult, pe măsură ce intrăm în vară și atunci, pe această încărcătură sau disponibilitate de vapori de apă, în condiții specifice, evident că poți să ai ploi foarte abundente (…). Deci fenomenele sunt normale pentru perioada din an, dar intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare și este cel puțin pentru clima pe care o știam acum mai multe decenii, anormală”.
Cod roşu de ploi şi vijelii în Europa! Ţările în care va ploua cu găleata
Întrebată cum ar putea arăta un oraș ca Bucureștiul peste 50 de ani, dacă nu sunt luate măsuri de adaptare la schimbările climatice, Roxana Bojariu a răspuns: ”În 50 de ani, sigur nu va putea fi locuit în mod decent, să ai o calitate cât de cât decentă a vieții. Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari (…). Cetățeanului trebuie să i se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi. Așa, într-un oraș ca Bucureștiul, dacă practic încerci să-ți economisești energia sau apa, vedem că din păcate, infrastructura practic risipește mult mai mult decât efortul cetățeanului. Pe urmă, transportul public e o mare problemă. Nu poți să silești omul doar pentru o chestie abstractă să se chinuie într-un transport public care nu este bun, nu este cel necesar unui astfel de mare oraș, deci omul poate să aleagă transportul public, dar dă-i condițiile și posibilitatea să aleagă. Încep să se facă lucruri și în București în direcția asta, dar vedem că deceniile din urmă și-au spus cuvântul, practic, noi am ratat o șansă a dezvoltării mai armonioase și am mers pe calea asta de urbanism haotic, în care nu mai contează nimic, decât profitul imediat al celor care se ocupă cu afacerile imobiliare”.
Prognoza meteo vara 2022. Directorul ANM, Elena Mateescu: „Va fi o vară a extremelor”. Iunie vine cu temperaturi peste medie, dar şi furtuni puternice
Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează că vara 2022 „va fi una a extremelor”. Iunie va debuta cu vreme deosebit de caldă, cu temperaturi în pragul caniculei, 34-35 de grade. Zilele calde se vor alterna cu cele cu instabilitate atmosferică.
Este posibil să înregistrăm alternanţe de perioade foarte călduroase, cu valori care vor depăşi frecvent 35 de grade Celsius, cu zile de instabilitate atmosferică, a mai explicat directorul ANM.
„Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni”, a spus Elena Mateescu.