O schelă a căzut în zona Unirii din cauza furtunii puternice din Capitală.
„Ca urmare a fenomenelor meteo, pompierii ISUBIF intervin pe Calea Floreasca nr. 5 pentru indepărtarea unui copac rupt, căzut pe carosabil și pe Calea Dorobantilor pentru un stâlp căzut pe un auto”, mai anunță ISUBIF.
După codul portocaliu de caniculă, meteorologii au emis un nou cod galben de vijelie și averse în București, dar și în județul Ilfov. Rafalele de vânt sunt de peste 75 km/h și mai mulți copaci au fost doborâți. De asemenea, rețeaua electrică este puternic afectată.
Un mesaj RO-ALERT de „alertă severă” a fost transmis miercuri, 28 iulie, locuitorilor din Bucureşti şi Ilfov. Potrivit reprezentanţilor Aeroporturi Bucureşti, un avion care venea din Rhodos şi urma să aterizeze la Aeroportul „Henri Coandă” a fost redirecţionat la Constanţa, din cauza furtunii.
Pompierii bucureșteni intervin, miercuri seara, pe Calea Giulesti, acolo unde o antenă GSM de mari dimensiuni a căzut pe 2 locuințe.
Sunt 2 persoane rănite, una dintre acestea fiind deja transportată la spital, iar cea de-a doua primește îngrijiri medicale.
Rafalele de vânt au pus la pământ pomi şi în judeţul Dâmboviţa, unde pompierii au intervenit în comuna Odobeşti, satul Crovu, în comuna Corbii Mari, în comuna Ciocăneşti şi în comuna Potlogi, sat Pitaru. Furtuna a afectat, de asemenea, judeţe precum Prahova şi Giurgiu.
UPDATE. Circulaţia a fost blocată din cauza efectelor fenomenelor meteo, miercuri seară, pe o magistrală feroviară şi două drumuri naţionale, informează Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.
„Din cauza vijeliei din ultimele ore, două tronsoane de pe magistrala 400 sunt afectate, respectiv: la kilometrul feroviar 210+200 de metri, între staţiile CF Lunca Bradului şi Răstolniţa, judeţul Mureş, crengile unui copac au căzut pe locomotiva unui tren care circulă pe relaţia Miercurea Ciuc-Târgu Mureş. Nu sunt persoane rănite, însă circulaţia feroviară este oprită. La kilometrul feroviar 66+600 de metri, în staţia CF Băile Tuşnad, judeţul Harghita, s-a rupt firul de contact, astfel că traficul feroviar este blocat”, se precizează într-un comunicat al Centrului Infotrafic.
De asemenea, pe DN 67B Drăgăşani – Târgu Cărbuneşti, în zona comunei Măciuca din judeţul Vâlcea, un copac a căzut pe suprafaţa de rulare, blocând circulaţia în ambele sensuri. Evenimentul nu s-a soldat cu persoane rănite şi nici cu autovehicule avariate.
Traficul rutier a fost blocat şi pe DN 29D Botoşani – Ştefăneşti, în localitatea Stăuceni, unde din cauza vântului puternic doi stâlpi de iluminat public au căzut pe partea carosabilă. Nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale.
UPDATE. Bucureştiul este vizat, miercuri seară, de un cod galben de intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor acumula 15 – 20 l/mp, grindină de mici dimensiuni.
A fost emis Ro-Alert în Bucureşti.
De asemenea, a fost emis cod galben de furtuni şi în judeţul Ilfov.
Până la ora 23.45 se vor semnala : frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, averse ce vor acumula 15 – 20 l/mp, grindină de mici dimensiuni.
La Cluj canalizarea a cedat în urma ploilor abundente, iar străzile au fost acoperite de ape. De asemenea, probleme au fost şi la Aeroportul Internațional Cluj Napoca, după ce o țeavă s-a spart din cauza furtunilor puternice.
Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu străzi inundate și mașini circulând prin apă. De asemenea, două acoperişuri au fost smulse de vântul puternic.
Potrivit ISU Cluj, au fost înregistrate două solicitări pentru îndepărtarea unor elemente din acoperișuri de tablă, pe străzile Alexandru Vaida Voievod și Calea Mănăștur, iar pe strada Clinicilor a fost o solicitare este pentru evacuarea apei acumulate într-un subsol.
De asemenea, a fost primit un apel pentru a degajarea unui stâlp căzut pe strada Izlazului din Florești și unul pentru îndepărtarea unui arbore căzut pe strada Giordano Bruno din municipiul Cluj-Napoca.
Hidrologii au emis miercuri o atenționare Cod Galben de inundaţii pe râuri din patru judeţe din nordul şi nord-vestul a ţării, printre care și Cluj.
Furtuna a făcut probleme şi la Bacău. Avioanele nu au putut ateriza. Zborurile afectate sunt: Blue Air 0B2924 Bruxelles – Bacău; Wizz Air W63914 Bologna – Bacău.
Reamintim că în bacău a fost emis o avertizare RO-Alert de cod roșu pentru vijelii puternice cu rafale de peste 90 kilometri pe oră și averse torențiale valabilă până la ora 20.
ANM a emis alertă cod portocaliu de vijelii puternice, grindină pentru mai multe judeţe din nordul şi nord-estul ţării. În intervalul 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00 a fost emis COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice.
„În intervalul menționat, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.