Ploile torenţiale care au căzut în ultimele zile au provocat inundaţii în mai multe zone din ţară.
Tragedie în judeţul Prahova. Un bărbat a murit după ce a fost luat de viitură. Bătrânul ieşise să cureţe şanţul când a fost luat de puhoaie.
În comuna Măneşti, din judeţul Prahova, mai multe gospodării au fost inundate din cauza ploilor torenţiale.
„Am intervenit cu un excavator mare. Am blocat viitura, dirijând-o către Cricovul Dulce. Ne străduim să ţinem situaţia sub control. Suntem în legătură permanentă cu ISU”, a declarat, la România TV, Constantin Niţoi, primar Măneşti, judeţul Prahova.
Mai multe case şi gospodării au fost inundate în judeţul Dâmboviţa în urma precipitaţiilor abundente, iar 32 de localităţi erau vineri dimineaţa fără curent, se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa, remis vineri.
Localităţile inundate sunt: Târgovişte (o casă şi un operator economic), Moreni (o casă, un operator economic şi un copac căzut), Titu (o casă), Mătăsaru (o casă), Bilciureşti (4 case, 70 gospodării), Dragodana (o casă), Ocniţa (o casă), Vlădeni (30 curţi şi grădini), Dărmaneşti (200 curţi şi grădini), Finta, sat Gheboaia (30 gospodării şi 6 case), Malu cu Flori, sat Runceasa (copac căzut pe acoperişul unei case), Răscăeţi (20 de gospodării, 40 de fântâni din care 15 de pe domeniul public, 25 de anexe de animale, 5 km de drumuri comunale).
„În acest moment se acţionează în localităţile afectate cu 50 de pompieri, 5 autospeciale şi 12 motopompe transportabile şi remorcabile, acestea putând fi, la orice moment, suplimentate cu personal şi tehnică de intervenţie din subunităţile inspectoratului, în funcţie de evoluţia situaţiei în teren”, se arată în comunicatul ISU Dâmboviţa.
În paralel, la faţa locului, se fac evaluări ale situaţiei gospodăriilor inundate de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.
Trei incendii au izbucnit, vineri dimineaţă, din cauza trăsnetelor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu.
Potrivit acesteia, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru înlăturarea efectelor produse de descărcări electrice în localităţile Hăneşti, Mileanca şi Draxini.
„Pompierii au intervenit pentru stingerea a trei incendii, izbucnite în gospodăriile unor localnici din localităţile Mileanca, Hăneşti şi Draxini, unde două depozite de furaje şi un adăpost de animale au fost lovite de trăsnet”, a afirmat Lupu.
De asemenea, lucrătorii ISU au intervenit pentru degajarea a trei maşini, care nu au mai putut înainta din cauza apei acumulate pe strada Pacea din municipiul Botoşani.
Echipajele Gărzii de Intervenţie Hurezani din cadrul ISU Gorj au intervenit joi seara pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din comună, locuinţele fiind inundate din cauza precipitaţiilor abundente căzute.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu, pompierii au intervenit în satele Hurezani şi Pegeni pentru evacuarea apei din 15 beciuri.
„Două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Hurezani, cu două autospeciale şi trei motopompe au intervenit în comuna Hurezani, satele Hurezani şi Pegeni, pentru evacuarea apei din locuinţe şi decolmatarea şanţurilor. A fost evacuată apa provenită din precipitaţii abundente din 15 beciuri şi pivniţe. Totodată, reprezentanţii ISU Gorj au mai intervenit şi în satul Bumbeşti-Piţic pentru stingerea unui incendiu izbucnit la anexele gospodăreşti, cauza fiind trăsnetul direct”, a precizat Mihai Avramescu.
Gospodării inundate şi copaci doborâţi de vânt în judeţul Argeş
Probleme sunt şi în judeţul Argeş, unde mai multe gospodării au fost inundate, iar arborii au fost doborâţi de vântul puternic.
Astfel, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş au intervenit în mai multe localităţi din judeţ, în noaptea de joi spre vineri, pentru evacuarea apei din gospodării şi îndepărtarea unor arbori doborâţi de vânt, scrie Agerpres.
Potrivit datelor centralizate de ISU Argeş, în urma precipitaţiilor abundente au fost inundate mai multe curţi în municipiul Piteşti şi în localităţile Miceşti, Stolnici şi Zărneşti. De asemenea, au fost afectate de inundaţii patru locuinţe din comuna Valea Danului, o casă parohială din oraşul Costeşti, subsolul unui bloc din comuna Stolnici şi câteva anexe gospodăreşti din localităţile Ştefăneşti, Stolnici şi Coşeşti.
Pentru evacuarea apei au intervenit mai multe autospeciale de la detaşamentele de pompieri din Piteşti, Curtea de Argeş, Costeşti, Mioveni şi Bradu.
Pompierii au mai acţionat în comuna Dârmăneşti pentru îndepărtarea unor arbori care au căzut pe şosea şi blocau traficul, precum şi pentru degajarea unor crengi căzute pe o locuinţă din comuna Stâlpeni.
Şi în judeţul Mehedinţi au fost luate măsuri pentru atenuarea efectelor inundaţiilor produse în oraşul Strehaia. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Strehaia acţionează pentru evacuarea apei pluviale care a inundat mai multe gospodării, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul Sâmion Burcu.
Potrivit sursei citate, din cauza colmatării unor rigole şi a unor guri de canal cu resturi vegetale, apa a pătruns în curţile unor cetăţeni şi în câteva subsoluri de bloc.
„Am dispus măsuri corespunzătoare pentru a se interveni cu o motopompă pentru îndepărtarea apei şi pentru dirijarea celei acumulate din cauza ploii torenţiale către canalizarea oraşului”, a precizat Burcu.
Edilul oraşului Strehaia a mai arătat că echipele de voluntari au intervenit şi pentru drenarea unei viituri care ameninţa să inunde câteva fântâni publice.
Meteorologii au emis noi avertizări. Codul galben de ploi torenţiale şi furtuni a fost prelungit până vineri seara, ora 23.00, pentru 28 de judeţe. Cantităţile de apă vor depăşi în unele zone şi 50 de litri pe metru pătrat. Şi hidrologii au emis cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri.
VEZI şi PROGNOZA METEO pe trei zile