Furtunile solare fac vizibile aurora boreală și la latitudini joase. Mai mult, noi furtuni solare ar putea declanșa furtuni geomagnetice pe Pământ, cu apariția aurorei boreale la latitudini destul de joase până joi, 1 august, spun specialiștii în domeniu.
Furtunile solare au făcut ca aurora boreală să apară pe cer în Statele Unite, în mai multe țări din Europa, dar și în Australia. Aceasta a putut fi admirată la latitudini mult mai joase decât de obicei.
Cea mai puternică activitate a avut loc mați, 30 iulie, cu o furtună geomagnetică de categoria 3, adică „mare”, în timp ce cele din luna mai au atins cel mai înalt nivel, de categoria 5.
Aurorele boreale pot fi urmărite în aceste zile atât în Canada, cât și în unele părți din cele mai nordice state americane. Mai mult, acestea ar putea fi văzute și în nordul Europei: în Anglia, în nordul Germaniei, Olanda și Belgia, potrivit Space Weather Live.
Specialiștii Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice au postat inițial o avertizare de furtună geomagnetică valabilă până la 31 iulie, dar aceasta a fost prelungită până pe data de 1 august.
„Un număr de grupuri complexe de pete solare sunt prezente pe discul solar vizibil și activitatea solară a crescut, pentru a include o erupție solară R3 (puternică) duminică seara”, a postat, inițial, centrul.
„Un număr de (ejecții de masă coronală) au fost asociate cu creșterea activității și cel puțin patru dintre acestea au anticipat componente direcționate către Pământ, cu posibile sosiri începând de marți până joi.”, s-a anunțat ulterior, scrie CNET.
Citește și: Aurora boreală pe cerul României. O furtună solară a provocat fenomene nemaîntâlnite de aproape 20 de ani
O ejecție de masă coronală este, în esență, o ruptură în câmpul magnetic al soarelui, care provoacă o explozie ce lansează particule solare în spațiu. Aceste particule solare sunt acum în drum spre Pământ, unde pot provoca o furtună geomagnetică.
De asemenea, centrul a emis o alertă de furtună G2 moderată, pentru perioada 31 iulie – 1 august.
Citește și: Un pilot a întors avionul în zbor pentru ca toţi pasagerii să vadă aurora boreală deasupra Marii Britanii