În Hunedoara, un autobuz în care se aflau 28 de persoane a fost surprins, marţi, de o viitură pe un drum judeţean. Călătorii au fost evacuaţi într-un camion al pompierilor şi scoşi din mijlocul apelor.
„Ploile torenţiale căzute în această dimineaţă au generat scurgeri pe versanţi ce au inundat DJ 706 A, viitura surprinzând între localităţile Lunca şi Fizeş un autobuz în care se aflau 28 de pasageri”, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
Pompierii hunedoreni au intervenit în sprijinul călătorilor cu trei echipaje ale Detaşamentului Deva, cu un camion, o barcă, o autospecială de descarcerare grea şi o ambulanţă, tip B2, intervenţia echipelor de salvare fiind una dificilă.
Potrivit reprezentanţilor ISU, niciuna din cele 28 de persoane nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Totodată, potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în jurul orei 16:45, în judeţul Hunedoara, traficul rutier a fost întrerupt pe DN76 Şoimuş – Brad, la kilometrul 4, în localitatea Bejan (în zona intersecţiei cu DJ706A), din cauza apei acumulate pe carosabil în urma unei ploi torenţiale (apa are o adâncime de aproximativ 60 cm).
În jurul orei 21:00, în judeţul Hunedoara, după ce apele s-au mai retras, traficul rutier a fost reluat pe DN76 Şoimuş – Brad, lakilometrul 4, în localitatea Bejan. Încă se circulă cu dificultate, alternativ, dirijat de poliţişti (apa are o adâncime de aproximativ 20 cm).
Citeşte şi PLOI ABUNDENTE în Tulcea. Mai multe străzi au fost inundate, iar maşinile au fost luate de apă VIDEO
Un număr de 150 de persoane din oraşul Băbeni (judetul Vâlcea) au fost evacuate în noaptea de luni spre marţi de pompieri, gospodăriile lor fiind ameninţate de cedarea digului unui canal colector de pe pârâul Stăncălău.
În zonă au fost prezenţi 11 poliţişti şi 40 de pompieri cu cinci autospeciale, două bărci cu motor şi trei motopompe. De asemenea, la Băbeni au ajuns şi 15 de militari din cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”. Autorităţile au luat decizia evacuării gospodăriilor aflate în pericol.
Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a precizat că pompierii ISU Vâlcea au intervenit şi în localităţile: Şirineasa, pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă; Frănceşti, sat Genuneni, pentru evacuarea apei din curţile şi beciurile a trei familii; CosteŞti , sat Bistriţa, pentru evacuarea apei din curtea unei locuinţe; Stroeşti, sat Pojogi, pentru evacuarea apei din curţile a două familii; Bărbăteşti, sat Negruleşti, pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă; Berbeşti, pentru evacuarea apei din subsolul unei case; Sineşti, pentru evacuarea apei din subsolul a trei case unde adâncimea apei atingea între 50 cm şi 150 centimetri; Livezi, pentru evacuarea apei din şase gospodării; Zătreni, pentru evacuarea apei din trei gospodării; Ghioroiu, pentru evacuarea apei din 16 gospodării.
O intervenţie aparte a pompierilor a fost în comuna Alunu, unde o persoană a rămas izolată pe o insulă formată în mijlocul torenţilor, pe pârâul Roşia. Pompierii au folosit corzi de salvare pentru a aduce la mal această persoană.
Şi în Gorj, un sat întreg este izolat după ce drumul de legătură s-a rupt din cauza aluviunilor.
Pompierii au fost chemati sa scoata apa din mai multe gospodarii din Baia de Fier, Novaci sau Logresti, iar la Alimpesti o batrana a fost evacuata din cauza puhoaielor dupa ce un pârâu s-a umflat si a rupt malurile pe langa casa femeii. La Rosia de Amaradia in catunul Stejaru peste 20 de familii sunt izolate dupa ce ploile au distrus un drum pietruit.
Străzile din Craiova s-au umplut de apă, iar canalizarea nu a mai făcut faţă. Zeci de maşini au rămas blocate.
Ploile torentiale parca au inghitit luni seara strazile din Craiova. Si un pasaj rutier a fost inundat în câteva minute. Masinile au fost acoperite de apa pana la jumatate, iar soferii au facut cale intoarsa printre suvoaie. Si de data asta apele s-au revarsat in case si in curti, spre disperarea localnicilor.
Probleme mari şi în Sibiu şi Cluj-Mapoca. Străzile s-au transformat în lacuri în această dimineaţă, chiar când mii de şoferi se aflau în trafic.
La Timişoara, nici măcar camioanele nu au mai putut înainta printr-un pasaj inundat. La câţiva kilometri de oraş apa a năvălit în curţile oamenilor.
La Comăneşti, judeţul Bacău, o bucată de munte a luat-o la vale. 12 familii au fost deja evacuate.
Într-o comună din Buzău, aproape toate drumurile de acces au fost distruse, iar sute de oameni sunt practic izolaţi.
Iar în localitatea Licurici, în Gorj, un drum judeţean a fost închis din cauza viiturilor. În mai multe zone, apa a ajuns la un metru şi a inundat zeci de gospodării.
In urma furtunilor, peste 700 de pompieri au actionat la nivelul intregii tari ca sa tina situatia sub control dupa cantitatile mari de apa care s-au revarsat.