Futurologii sunt PESIMIŞTI cu privire la viitor: Vezi ce se va întâmpla cu OMENIREA în 2029

Ideea maşinilor superinteligente care vor încerca să preia controlul asupra Pământului şi să elimine societatea umană, idee exploatată de altfel de o serie de filme SF precum "The Terminator" sau "The Matrix", nu pare foarte departe de materializare conform unor oameni de ştiinţă care susţin că până în anul 2100 am putea ajunge să luptăm pentru supravieţuire împotriva maşinilor mai inteligente decât noi.
Alina Costache
08 mai 2013, 20:55
Futurologii sunt PESIMIŞTI cu privire la viitor: Vezi ce se va întâmpla cu OMENIREA în 2029

Unii futurologi consideră chiar că evenimentul denumit singularitate, punctul de la care inteligenţa artificială o poate egala şi apoi depăşi pe cea umană, ar putea să se producă peste doar 16 ani, informează LiveScience.com, potrivit Agerpres.

Însă aproape fiecare expert în computere poate oferi o predicţie diferită cu privire la momentul producerii singularităţii. Unii vorbesc despre un viitor utopic în care oamenii îşi vor transcede limitele fizice cu ajutorul maşinilor – viitorii cyborgi – în timp ce alţii vorbesc despre un viitor în care oamenii îşi vor pierde treptat o mare parte din abilităţi, urmând să fie absorbiţi în noi tipuri de organisme care funcţionează pe baza unei inteligenţe artificiale (AI), la fel ca mitocondriile – fabricile de energie de la nivel celular.

Citeşte şi Lumea a fost la minute distanţă de un RĂZBOI NUCLEAR, din cauza unui preşedinte TREZIT din SOMN

În cartea sa „The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology” (Singularitatea se apropie: Când oamenii transcend biologia – Viking, 2005), futurologul Ray Kurzweil susţine că maşinile vor ajunge la fel de inteligente ca oamenii până în anul 2029, iar până în 2045 calculatoarele vor fi „de miliarde de ori mai puternice decât inteligenţa umană neajutată”.

„Estimările mele nu s-au schimbat, dar poziţia consensuală a specialiştilor în AI s-a schimbat destul de mult, apropiindu-se de estimările mele”, a scris Kurzweil într-un mesaj e-mail pentru LiveScience.

Bill Hibbard, un specialist în calculatoare de la Universitatea din Wisconsin-Madison, nu este adeptul unor predicţii atât de apropiate, dar este la rândul său convins că AI-ul va ajunge la nivelul inteligenţei umane undeva în secolul XXI. ‘Chiar şi dacă cea mai rezervată predicţie a mea se adevereşte, înseamnă să acest lucru se va produce cândva de-a lungul vieţii unor oameni care deja s-au născut’, a precizat Hibbard.

Alţii sunt însă mai sceptici. „Nu văd niciun semn că ne-am apropia de singularitate”, susţine Ernest Davis, cibernetician la New York University. Deşi inteligenţa artificială a demonstrat că poate să lupte de la egal la egal cu cei mai buni jucători de şah, ea se află încă la ani lumină de capacitatea unui copil de 7 ani în ceea ce priveşte simţul comun, viziunea, limbajul şi intuiţia cu privire la modul de funcţionare al lumii fizice.

Citeşte şi Bărbatul care nu vrea să mai mănânce niciodată. Ce propune în loc

Spre exemplu, datorită acestei intuiţii, un om poate vedea o altă persoană răsturnând o ceaşcă de cafea şi va şti instant că rezultatele vor fi nişte cioburi şi o baltă de cafea pe jos. Un computer, de cealaltă parte, va trebui să se lanseze într-un laborios program de calcule şi simulări pentru a ajunge la aceeaşi înţelegere a urmărilor unui gest simplu.

Odată ce singularitatea se produce, omenirea nu va fi neapărat în pericol, susţine Bill Hibbard. Pur şi simplu ne vom îmbunătăţi performanţele de inteligenţă şi capacităţile fizice prin inserţia de părţi cibernetice. Cele două singularităţi prin care a trecut omenirea în istorie – Revoluţia Agriculturii şi Revoluţia Industrială – au dus la dublarea productivităţii economice la fiecare 1.000 şi respectiv la fiecare 15 ani, susţine şi Robin Hanson, economist la George Mason University din Washington, D.C., care lucrează la o carte despre viitoarele singularităţi. El este însă convins că odată ce calculatoarele vor deveni la fel de inteligente ca şi oamenii, productivitatea economică se va dubla la fiecare săptămână sau lună.

Citeşte şi Profeţii apocaliptice: Următorul papă ales va fi ultimul dinaintea sfârşitului lumii

Această rată rapidă de creştere a productivităţii va fi posibilă odată ce principalii actori economic nu vor mai fi oameni ci programe inteligente de administrare a companiilor.

Această creştere ameţitoare a productivităţii s-ar putea însă să nu fie un lucru bun. O consecinţă ar fi că roboţii ar putea să supravieţuiască unor scenarii apocaliptice care ar duce la dispariţia oamenilor. ‘O societate sau economie bazată în principal pe roboţi nu va avea aceleaşi temeri privind distrugerea naturii pe care le are societatea umană’, susţine Robin Hanson.

Citeşte şi Lucrurile de care se tem cei mai inteligenţi oameni ai lumii

Alţii oameni de ştiinţă susţin că ne-am afla deja în toiul unui eveniment de tip singularitate. Oamenii au renunţat deja la multe sarcini care reveneau inteligenţei – cum ar fi abilitatea de a scrie de mână, de a naviga, de a memora anumite lucruri sau de a face calcule matematice, observă Joan Slonczewski, microbiolog la colegiul Kenyon şi autor al unei cărţi SF cu titlul „The Highest Frontier” (Tor Books, 2011). De la inventarea tiparului, oamenii au continuat să-şi redefinească inteligenţa şi să transfere din ce în ce mai multe sarcini asupra maşinilor. În prezent, chiar şi sarcini considerate până nu demult ca aparţinând de esenţa umanităţii, cum ar fi grija pentru bătrâni sau pentru bolnavi sunt preluate de roboţi concepuţi special.

„Întrebarea este dacă putem să evoluăm până ne scoatem singuri din existenţă, fiind înlocuiţi treptat de maşini? Şi cred că este o întrebare care rămâne deschisă”, susţine Slonczewski.

Citeşte şi Nu am scăpat de APOCALIPSĂ. Vezi când vine sfârşitul lumii

De fapt, o analogie interesantă pentru viitorul evolutiv al omenirii este cea legată de mitocondrii, ‘fabricile’ de energie de la nivel celular. Mitocondriile erau la un moment dat organisme independente, dar cândva, de-a lungul firului evolutiv, o celulă ancestrală a înglobat aceste bacterii primitive iar apoi, de-a lungul timpului, aceste bacterii au lăsat celula să preia majoritatea funcţiilor pe care le îndeplineau singure, rămânând să producă exclusiv energie pentru celulă.

„Devenim treptat ca mitocondriile. Noi le oferim energie, noi le pornim, dar maşinile fac din ce în ce mai multe lucruri în locul nostru”, a mai subliniat Slonczewski pentru LiveScience.

Citeşte şi Predicţiile lui Nostradamus. Vezi ce spun catrenele lui despre Apocalipsă

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care te va lăsa fără cuvinte. Are o poveste impresionantă și e perfect pentru weekend
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Premierul slovac Robert Fico face comentarii dure la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”