Liderul PDL, Vasile Blaga, a anunţat luni semnarea protocolului cu IRL.
„Evenimentul de astăzi este un pas important în procesul de unificare a dreptei. Astăzi am semnat protocolul de colaborare între Partidul Democrat Liberal şi Iniţiativa România Liberală. România are nevoie, şi alegerile europarlamentare au dovedit-o cu prisosinţă, de o puternică forţă de centru-dreapta, care să propună un proiect pe termen lung pentru România. Această forţă politică de centru-dreapta nu se constituie numai ca o alternativă puternică la PSD. Ea este, în primul rând, necesară României pentru că acest proiect important va trebui să arate cum vedem noi statul, unul puternic, dar mic, cum vedem noi parcursul economic viitor al României„, a declarat preşedintele PDL, citat de Agerpres.
Blaga a adăugat că „democrat-liberalii au început de câteva săptămâni discuţii ample care vor duce la o fuziune între PDL şi PNL, dar mă bucur foarte mult că acestui demers i se alătură şi Iniţiativa România Liberală”.
„După discuţii care au durat mai mult timp, astăzi, BPN a aprobat în unanimitate nu numai protocolul de colaborare, ci şi o serie de măsuri organizatorice. Astfel, domnul primar Andrei Chiliman a fost cooptat în BPN al PDL, unde va ocupa o funcţie de prim-vicepreşedinte. (…) În acelaşi timp, va conduce ca preşedinte interimar Organizaţia PDL din sectorul 1, unde-i va avea ca prim-vicepreşedinţi pe domnii Vlad Moisescu şi Lucian Duţă’, a precizat Blaga.
Gruparea Chiliman, discuţii cu PDL. IRL negociază FUZIUNEA prin absorbţie
Totodată, a mai spus Blaga, Vlad Moisescu va deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL Bucureşti, iar Diana Tuşa, o funcţie de vicepreşedinte în cadrul aceleiaşi organizaţii.
Andrei Chiliman a declarat, la rândul său, că proiectul colaborării dintre PDL şi IRL a fost pregătit ca un parteneriat al dreptei româneşti.
‘Încă de la înfiinţarea IRL, după ce am fost excluşi din PNL, noi am militat pentru unificarea dreptei sub steagul european al PPE şi, de asemenea, în jurul unui proiect pentru România. Singurul partid care astăzi este capabil să susţină cele două cerinţe ale noastre este PDL. Şi nu este o întâmplare că ne aflăm în momentul de faţă aici la masă’, a afirmat Chiliman.
El a spus că un proiect pentru România este necesar, întrucât este nevoie de ‘consolidarea statului de drept şi de politici care să ducă la apărarea intereselor celor care produc în România astăzi’.
‘Nu m-am bătut niciodată pentru funcţii. (…) Am acceptat însă să fac parte dintr-o echipă – şi le mulţumesc colegilor de la PDL, îi mulţumesc domnului preşedinte Blaga – care are un proiect pentru România, proiect pentru care avem o viziune comună. Vreau să-i asigur însă şi pe locuitorii sectorului 1 că voi rămâne acelaşi administrator care va face administraţie în interesul lor şi voi face mai puţină politică politicianistă sau de altă natură‘, a susţinut Chiliman.
La conferinţa de presă au mai fost prezenţi din partea PDL, printre alţii, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu şi Gheorghe Flutur iar din partea IRL, Vlad Moisescu şi Diana Tuşa.
În Protocolul de Colaborare Politică semnat între PDL şi IRL se arată, printre altele, că ‘Partidul Democrat Liberal şi Iniţiativa România Liberală vor acţiona împreună pentru unificarea dreptei româneşti într-o singură formaţiune politică afiliată Partidului Popular European’.
Protocolul mai prevede că PDL şi IRL se angajează să susţină acelaşi candidat la alegerile prezidenţiale.
Liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat, săptămâna trecută, că PDL poartă discuţii cu Iniţiativa România Liberală (IRL) în această perioadă.
„Noi am spus încă de la începutul discuţiilor că fiecare partid poate fuziona prin absorbţie până la fuzionarea prin comasare cu orice altă forţă politică de centru-dreapta„, a arătat Blaga.
Iniţiativa România Liberală a fost lansată la 22 aprilie 2013. Printre iniţiatori s-au aflat Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa şi Bogdan Duca.