„Dacă proiectul nu ar fi fost asumat, nu aş fi fost secretar de stat”, a spus Briş, care consideră că ministrul Finanţelor, despre care a admis că ar fi putut să nu citească proiectul „la virgulă”, şi-a nuanţat poziţia din cauza presiunii publice.
Propunerile de modificare ar fi dus la o simplificare a fiscalităţii, o scădere a contribuţiilor sociale, la combaterea evaziunii, la o stimulare a investiţiilor şi a reinvestirii profitului, precum şi la o reducere a numărului de decizii de impunere cu peste 2 milioane, ceea ce înseamă eliberarea de resurse, a declarat Biriş.
Biriş spune că în continuare la minister se lucrează la proiectul de modificare a Codului Fiscal, şi că unele măsuri din proiectul disputat vor fi menţinute, printre care cele de stimulare a investiţiilor sau prevederile privind regimul TVA prentru agricultură.
Secretarul de stat de la Finanţe Gabriel Biriş şi-a dat demisia joi dimineaţă, după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului Fiscal, premierul Dacian Cioloş acceptând-o, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.
Ministerul Finanţelor a anunţat miercuri, ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal care a circulat marţi în presă, ministerul ar avea în vedere modificarea substanţială a apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015. Conform propunerii, cota totală urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu mai era obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.
Secretarul de stat Gabriel Biriş şi-a asumat proiectul, precizând însă că acesta ar fi o propunere aflată într-o discuţie internă care ”nu înseamnă niciun leu în plus sau în minus plătit de angajat sau angajator”, ci vizează plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale.