Zece persoane, printre care şi fostul deputat Gabriel Bivolaru, au fost reţinute de procurorii constănţeni pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Gabriel Bivolaru este acuzat de furt de petrol.
Suspecţii au fost prinşi în flagrant în urma unor descinderi. Oamenii legii au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri de armă pentru a-i imobiliza.
Cei zece reţinuţi vor fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare.
Un număr de 80 de jandarmi şi poliţişti au participat, sâmbătă şi duminică, la acţiunea care a vizat destructrarea grupării conduse de fostul deputat Gabriel Bivolaru, fiind descoperite mai multe instalaţii artizanale montate pe conducte ale Conpet şi autotrenuri încărcate cu ţiţei sustras.
Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, în urma unor descinderi făcute la Năvodari au fost depistate şase persoane şi trei autotrenuri, dintre care unul era încărcat cu 27 de tone de ţiţei, iar în urma acţiunii două persoane au fost duse pentru audieri la sediul Parchetului Tribunalului Constanţa.
De asemenea, într-o zonă aflată între DN 22C şi localitatea Nisipari a fost depistată o instalaţie artizanală prin care era sustras combustibil, iar în apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite alte două instalaţii, acestea fiind racordate la conducta Conpet. Ambele instalaţii intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 de centimetri. În zona respectivă nu s-au înregistrat pierderi de ţiţei şi nu a fost poluat solul.
Totodată, în urma descinderilor făcute în alte zone din Constanţa au mai fost ridicate şase autovehicule, între care o autoutilitară care avea montate nouă rezervoare a câte o tonă şi un autoturism Renault Espace, care avea un rezervor de o tonă.
Jandarmii mai spun că pe timpul acţiunii au fost luate şi măsuri de blocare a unor posibile trasee de retragere a unor autovehicule în care s-ar fi putut afla persoane suspectare de furturi de combustibil din judeţul Constanţa. Astfel, s-a încercat blocarea în trafic, în municipiul Constanţa, a unui autoturism BMW suspect, însă şoferul nu a oprit, moment în care jandarmii au executat somaţia legală. Şoferul nu s-a suspus, a demarat şi a avariat uşor aripa stânga-faţă a autospecialei de Poliţie. Autoturismul suspect a fost urmărit apoi pe strada Avram Iancu – strada Bucureşti – bulevardul I.C. Brătianu – DN 22C – Poarta Albă. La ieşirea din localitatea Poarta Albă, a fost blocat sensul de mers către localitatea Murfatlar, şoferul a fost somat să oprească şi s-a executat foc asupra autoturismului, fiind trase opt cartuşe, vizând zona radiatorului şi a pneurilor faţă.
Conform sursei citate, autoturismul nu a oprit, a întors şi s-a deplasat către localitatea Poarta Albă, unde anchetatorii i-au pierdut urma. Între localităţile Murfatlar şi Nisipari, un alt echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice, autoturismul BMW a redus viteza, dar nu a oprit, astfel că a fost executat un foc de avertisment, dar maşina şi-a continuat deplasarea către localitatea Murfatlar. Autoturismul a depăşit barajul organizat de către jandarmi, moment în care un subofiţer a executat două focuri de armă spre autoturism. Ulterior, maşina a fost găsită abandonat în apropierea comunei Lanurile. Anchetatorii au găsit portiera din partea dreapta-faţă avariată şi urme de glonţ pe bara de protecţie din faţă, în partea dreaptă a acesteia, iar stopul din partea stângă-spate era spart.
În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.
Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.
În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.
În martie 2007 fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost convocat la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat ca martor în dosarul deschis ca urmare a plângerii fostului premier Adrian Năstase împotriva anchetatorilor anticorupţie, pe care i-a acuzat de abuz în modul de soluţionare a cazului Zambaccian.
De asemenea, numele lui Gabriel Bivolaru a fost legat şi de dosarul privind traficarea unor brăţări dacice sustrase în 2001 din situl arheologic Sarmisegetuza Regia. În acest dosar, în care au mai fost vizaţi Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu, au fost făcute verificări privind eventuala implicare a acestora în traficarea brăţărilor dacice. În iunie 2007, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bivolaru, Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Serrgiu Nicolaescu, apreciind că nu pot fi învinuiţi de tăinuire în legătură cu dispariţia brăţărilor dacice.