Gabriel Cotabiţă a fost internat vineri la secţia de Terapie Intensivă de la „Floreasca”, după ce a căzut la pământ inconştient în sala de fitness a unui hotel din Capitală. Starea de sănătate a îndrăgitului cântăreţ este în continuare critică. Ultimul RMN facut de Cotabita a fost analizat si de catre cunoscutul neurochirug Vlad Ciurea, care nu crede prea mult in sansele de supravietuire ale artistului.
„Eu nu am vazut pacientul. El este la Spitalul de Urgenta Floreasca si este ingrijit extraordinar de bine. RMN-ul facut arata doua lucruri: in acest RMN apare notiunea de leziuni ischemice difuze, ceea ce inseamna ca vasele sangvine ale domnului Cotabita nu sunt in perfecta stare de functionare. La fel si in creier in care vasele sunt partial sau total inchise asta inseamna ca in creier nu mai intra oxigen sau glucoza, elementele care alimenteaza celulele nervoase, asa ca, rand pe rand, cad celulele nervoase si centri nervosi. Suferinta creierului domnului Cotabita este foarte grava si, personal, nu cred intr-o revenire a functiilor cerebrale. Sansele lui de supravietuire sunt minime. Acum se asteapta si se lupta pana in ultima clipa. Din pacate este doar o sansa la un milion sa isi revina”, a spus pentru Kanal D medicul Ciurea.
Cotabiţă a fost găsit, vineri, în stare de inconştienţă, într-un hotel din Capitală. Cântăreţul a fost resuscitat de un echipaj SMURD şi a răspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat şi dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Starea pacientului este gravă dar stabilă, anunţa, luni, un comunicat al Spitalului Floreasca.
Investigaţiile complexe făcute de la internarea lui Cotabiţă şi până în prezent indică cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecţiuni cardio-vasculare preexistente, „fiind excluse infarctul miocardic acut, embolia pulmonară şi accidentul vascular cerebral”, se mai arăta în comunicatul citat.
„Pacientul se află sub îngrijirea unei echipe multidisciplinare complexe, care îl evaluează permanent, în funcţie de starea pacientului urmând să se ia în discuţie alte eventuale investigaţii. Precizăm încă o data faptul că starea pacientului este stabilă”, au adăugat reprezentanţii Spitalului Floreasca.
Familia și prietenii apropiați ai lui Gabriel Cotabiță au aflat, luni după-amiază, de la medici că artistul nu mai are activitate cerebrală, iar funcțiile lui vitale sunt menținute artificial, a dezvăluit, pentru „ring„, Adrian Enache.
„Noi ne rugăm pentru Gabi, doar că, din păcate, nu mai avem de ce… Am vorbit cu Mihai Pocorschi (colegul lui Cotabiță în trupa VH2 – n.r.), iar medicii au spus că lui Gabi nu-i mai funcționează creierul și că a intrat în moarte cerebrală. Din păcate, nu se mai poate face nimic acum”, a mărturisit, cu tristețe, Adrian Enache.
Mihai Pocorschi a confirmat informația că Gabriel Cotabiță nu are deloc „activitate cerebrală”, precizând că respectă dorința familiei de a nu oferi informații despre starea artistului.
„Nu există activitate cerebrală, din câte știu eu. De ce să spunem că e mort sau că nu e mort?! Toată lumea are speranță. Vom vedea ce se întâmplă. Nu ascunde nimeni informațiile, cert e că nu și-a revenit”, a declarat, pentru „ring”, Mihai Pocorschi.
Prof. dr. Constantin Popa, director onorific al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, a explicat la România TV ce înseamnă moarte ceebrală şi comă indusă medicamentos.
„Moartea cerebrală înseamnă moartea individului. Sunt nişte criterii pentru a stabili moartea cerebrală. Cred că se exagerează când se vorbeşte de moarte cerebrală din moment ce noi nu ştim care sunt situaţiile obiective de la faţa locului. Coma indusă medicamentos este o stare care poate sa nu insemneze moarte cerebrala ci protecţie neuronală care permite cu un consum energetic mic să restabilească anumite funcţii. Este o variantă prin care se încearcă de a mai proteja anumite celule.
Din comă indusă îşi poate reveni. Dacă vorbim însă de lipsa activităţii cerebrale nu avem ce să discutăm de coma indusa. Coma indusă se face când mai există activitate cerebrală. Când nu mai există, şi avem semne clare clinice şi de laborator că este moarte cerebrală, nu mai este nevoie de comă indusă că nu mai avem la ce s-o folosim. Coma indusă se face când mai sunt speranţe”, a declarat prof. dr. Constantin Popa.