„Termenul pe care l-am dat (12 ianuarie, n.r.) este termenul pe care mi l-a comunicat secretarul de stat de la Departamentul pentru Armamente, cel care se ocupă de această achiziţie. (…) Nu mă grăbesc, nu am cum şi nu vreau să pun presiune pe Departamentul pentru Armament şi pe secretarul de stat. E o procedură extrem de complexă”, a declarat Leş, marţi, într-o emisiune la postul B1 TV.
El a precizat că nu există problema banilor în ceea ce priveşte această achiziţie, însă este vorba de o sumă foarte mare şi nu se poate discuta „chiar aşa de simplu”.
„Termenul este de 90 de zile de la data la care s-a finalizat această procedură. E o procedură extrem de complexă şi de complicată. (…) Voi vedea ce spune raportul de audit pe care îl voi primi de la secretarul de stat. Va dura atât cât trebuie ca să fim siguri că ceea ce semnăm să fie în perfectă legalitate şi va respecta cerinţele Ministerului Apărării Naţionale”, a afirmat Leş.
Citeşte şi: Gabriel Leş: Am crezut că preşedintele nu îşi va permite să abordeze problemele armatei în cheie electorală
Ministrul a spus că a avut discuţii despre acest subiect şi cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
„Discut în fiecare zi cu domnul Ciucă, nu este nicio problemă. Este un mandat care s-a încheiat, din punctul nostru de vedere, pe care domnul preşedinte l-a prelungit printr-un decret. (…) Nu are nimic personal nimeni cu nimeni, este un mandat al unui şef al statului Major al Apărării care s-a încheiat şi era normal să mergem pe exact aceleaşi caracteristici pe care s-a mers în ultimii 21 de ani la MApN”, a precizat Leş.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 28 decembrie că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată.
În aceeaşi zi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis nu are atribuţia de a prelungi mandatul şefului Statului Major al Apărării, susţinând că decretul anunţat de şeful statului nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, este de părere că decretul preşedintelui Klaus Iohannis este ilegal. El a declarat pentru AGERPRES că, în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şeful statului ar trebui „să dea mâna cu Guvernul”, nu să se gândească la viitorul mandat.
Iniţierea unei proceduri de contestare în contencios administrativ a decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării se află în lucru la MApN, au confirmat, pentru AGERPRES, surse oficiale. Potrivit acestora, contestaţia va fi făcută, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri.