Gabriel Leş, despre înzestrarea Armatei: Rachetele Patriot, una dintre posibilele soluţii. Nu avem încă luată o decizie

Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale, a declarat, duminică, la TVR1, că sistemul de rachete Patriot este una dintre posibile soluții avute în vedere pentru apărarea antiaeriană deoarece este un "sistem încercat în luptă" și cu "preț echilibrat", dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens.
Filip Stan
30 apr. 2017, 14:18
Gabriel Leş, despre înzestrarea Armatei: Rachetele Patriot, una dintre posibilele soluţii. Nu avem încă luată o decizie

„Aceste rachete Patriot de care s-a discutat în ultimele zile este apărarea antiaeriană care este extrem de importantă pentru România în acest moment. Patriot este una dintre posibilele soluții pe care le avem în vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem încercat în luptă, un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preț echilibrat. Aș vrea să specific de la bun început, am discutat până acum și vom discuta de apărarea antiaeriană cu niște cerințe operaționale care să răspundă categoriilor de forță, nu avem încă luată o decizie în acest sens”, a afirmat Gabriel Leș, potrivit Agerpres.

El a spus că sunt „aproximativ 2-3-4 soluții mondiale” pentru acest tip de apărare antiaeriană, adăugând că nu fiecare țară produce astfel de sisteme.

Întrebat despre criticile aduse acestui sistem că ar fi prea vechi, ministrul Apărării a subliniat că specialiștii și tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerințelor.

„Eu nu am discutat în acest moment de un anumit sistem, discutăm de apărarea antiaeriană și toți specialiștii și tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forță, vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerințelor stabilite de către categoriile de forță. Acest sistem nici nu este pentru apărare antibalistică, ci este vorba de un sistem de apărare antiaeriană împotriva tuturor avioanelor posibile. Așa și apărarea împotriva rachetelor de croazieră e un alt lucru. La momentul la care vom avea o soluție în această direcție, venim și o anunțăm public pentru că până la urmă asta este intenția noastră, să fim extrem de transparenți”, a adăugat Leș.

Ministrul a subliniat că pentru achizițiile care depășesc 100 milioane de euro trebuie aprobarea Parlamentului și în acest sens a trimis o scrisoare forului legislativ pe care a susținut-o în fața comisiile de specialitate.

„În urmă cu o lună de zile am trimis la Parlament și am avut în memorandum în Guvern cu prezentarea acestor 8 programe de înzestrare majoră care sunt cuprinse și în o hotărâre a CSAT: discutăm despre apărare antiaeriană, despre corvete, achiziția de corvete, despre C4I care înseamnă comandă-control, parte de senzoristică, MLRS sunt rachetele cu bătaie foarte lungă, transportoare multifuncționale 8×8, 4×4 blindate. Aceste scrisori au fost trimise la Parlament, am susținut aprobarea acestora în Parlament în comisiile de specialitate. Așteptăm ca aceste scrisori să ne revină la MApN ca să putem porni aceste programe, aceste proceduri”, a mai spus Leș.

Legat de achiziția de corvete, Leș a susținut că acest program nu s-a oprit, ci se așteaptă aprobarea Parlamentului.

„Discutăm de o sumă care depășea un miliard de euro vizavi de aceste corvete. Acest program nu s-a oprit, Statul Major al Forțelor Navale are nevoie de o astfel de modernizare, de o astfel de tehnică nouă. După ce o să avem aceste scrisori, o să pornim și o să vedem care este soluția cea mai potrivită. Bineînțeles, conform programului de guvernare, este o chestiune la care țin enorm de mult, să vedem cât din aceste programe noi dorim să le pornim începând din acest an, pentru că niciunul nu se va finaliza în acest an, astfel de produse nu le găsești pe rafturile magazinelor, trebuie să le comanzi, cât vom reuși să integrăm și în industria noastră de apărare”, a mai spus Gabriel Leș.

În privința avioanelor F16, ministrul a menționat că, în acest moment, sunt în înzestrare 9 avioane F16 și urmează ca, „undeva la sfârșitul acestui an, septembrie-octombrie”, să sosească ultimele 3 avioane care erau prevăzute în contractul guvernamental cu Statele Unite prin care s-au modernizat aceste avioane la cerințele actuale.

„Discutăm de 20 până la 36 de avioane o a doua escadrilă care ar trebui să intre în înzestrarea Armatei României, bineînțeles după ce aceste avioane vor fi modernizate. Ca o cerință suplimentară pe care o avem și la care nu dorim să renunțăm, ca MApN, ca Guvern al României, este ca aceste avioane să încercăm să le modernizăm, să le upgradăm aici într-o facilitate din România. Asta ar face posibilă inclusiv finanțarea acelui Centru de mentenanță care ne-ar da posibilitatea ca să executăm toate operațiunile pentru operaționalizarea acestei capabilități”, a mai spus Leș.

El s-a referit și la achiziția de elicoptere, subliniind că, până la sfârșitul acestei luni, va fi finalizată concepția elicopterului care ar trebui să înzestreze armata României, în condițiile în care elicopterele IAR încep să-și consume resursa de zbor.

„După ce vom avea această concepție de zbor, nu doar pentru forțele aeriene ci și terestre (…) atunci vom veni cu o soluție de achiziție pentru această capabilitate. Bineînțeles, în măsura în care vom reuși să producem în țară aceste elicoptere, ar fi de dorit acest lucru. Va trebui să înlocuim toată flota de elicoptere IAR, în condițiile în care undeva prin 2025-2026-2027 foarte multe dintre elicopterele pe care le avem își vor consuma resursa de zbor”, a mai spus Leș.

În legătură cu transportoarele blindate, Gabriel Leș a menționat că este necesară achiziționarea a 400-500 de transportoare.

„Știm cu toții că ceea ce folosim în acest moment, în afară de câteva bucăți comandate în ultimii 10 ani de zile care răspund unor cerințe actuale, celelalte sunt capabilități vechi, unele au chiar 20-30-40 de ani de zile, nu mai răspund nici cerințelor de securitate actuale. Va trebui să comandăm. Necesitatea este destul de mare. Discutăm de un necesar de peste 400-500 bucăți de transportoare 8×8, inclusiv varianta 4×4”, a mai spus Leș.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Locul din Europa unde găsești cele mai ieftine mașini second hand. Prețurile sunt cu mult mai mici decât în România
Capital.ro
Îți face carte de identitate cu cip în România. Se schimbă buletinele în 2025. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
„Mă iei pe mine la întrebări? Să taci din gură în fața mea!”. Reacția unui medic de familie, filmat în timp ce refuză un pacient
wowbiz.ro
Gabriela Cristea și-a dat DEMISIA în direct! Cine o înlocuiește la cârma emisiunii
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Pensie medie de peste 1.400 de euro. Românii care vor beneficia de majorare
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a recunoscut tot în fața României, la TV. NU s-a mai ascuns: Sunt nevoit să...
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Creșteri semnificative ale taxelor în Sectorul 4 din cauza erorilor platformei online
MediaFlux
CÂȚI BANI se DAU în PLUS la PENSIE! Mica RECALCULARE e GATA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre