UPDATE 12.11 DNA a emis un comunicat de presă după audierea lui Gabriel Oprea, în care arată că fostul ministru de Interne pentru a i se comunica faptul că a început urmărirea penală în dosarul Coloana oficială.
„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 3 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de:
– abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere
– abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere
Detalii referitoare la starea de fapt se regăsesc în comunicatul nr. 54/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2016.
Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.
UPDATE 11.10 Gabriel Oprea a ieşit de la audieri după circa jumătate de oră.
În primul rand, este o ancheta in curs si nu pot sa spun foarte multe lucruri.
Ce pot sa spun este ca, in primul rand, am cerut sa mi se ridice imunitatea. Am facut-o pentru ca eu cred in nevinovatia mea si trebuie sa se afle adevarul cat mai repede.
Cand am fost numit ministru de Interne exista un mecanism, plan de masuri, o instructiune inca inainte de 2000 a unui ministru prevazuta de lege si normele de aplicare, deci functionala, in care ministrii de interne aveau la dispozitie o masina de politie pentru protectie.
Iar ministrii de stat si, in cazul meu si viceprmier, aveau o masina de politie pentru insotire permanenta.
In cazul protocolului – este facut de specialistii din politia romana, nu dau nume – era prevazut ca in legatura cu o institutie a MAI, in speta Parchetul General, se punea la dispozitie, de catre Politia romana, Procurorului General un echipaj de politie cand avea nevoie, in cazuri bine motivate.
Sunt un om care mereu mi-am facut datoria, am muncit si nu mi-am luat o zi de concediu si este nedrept.
Toate deplasarile erau bine motivate.
Vreau sa va spun un lucru, ca aveam protectie 24 de ore din 24, nu aveam un program normal, nu mergeam la serviciu de la 8 la 16.
Eram la dispozitia statului roman oricand si chiar asta am facut. Mi-am facut datoria, am avut zeci de institutii in subordine.
Vreau sa se afle adevarul mai repede, sunt nevinovat si ma voi prezenta in fata procurorilor ori de cate ori voi fi chemat.
Vreau sa fiu cercetat de justitia romana si sunt nevinovat.
Gabriel Oprea s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Fostul ministru de Interne le-a spus ziariştilor aflaţi în faţa sediului DNA că nu îi este frică de această anchetă şi că va face declaraţii de presă, la ieşirea de la audieri.
Senatul a încuviințat, miercuri, solicitarea Justiției de începere a urmării penale față de fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 102 voturi „pentru” și 30 „împotrivă”, un vot fiind anulat.
„Procedându-se la numărarea voturilor exprimate de către senatori, prin vot secret cu bile, asupra solicitării Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea cererii de urmărire penală a dlui. Gabriel Oprea (…) s-a constatat că numărul total al votanților a fost 133, din care voturi ‘pentru’ 102, voturi ‘contra’ 30, un vot anulat. Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat a fost întrunit votul majorității senatorilor prezenți, (…) Senatul adoptă proiectul de hotărâre prin care cere urmărirea penală a dlui. Gabriel Oprea pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție„, potrivit procesului verbal întocmit de comisia de numărare a voturilor.
Gabriel Oprea se consideră nevinovat și spune că nu a beneficiat de nimic în plus față de ceilalți miniștri de Interne.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.
Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.
Una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.
Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.