„Începând de aseară în localităţile vizate de atenţionare hidrologică forţele ministerului nostru (MAI – n.r.) în special pompieri din cadrul IGSU au fost mobilizaţi şi sunt în stare de alertă. În cursul nopţii (miercuri noapte – n.r.) jandarmii, poliţiştii şi pompierii au participat la ridicarea sau întărirea unor diguri de pământ în localităţile Ştorobăneasca, sat Beiu, şi Vârtoapele ambele în judeţul Teleorman.(…) În acest moment se acţionează pentru construcţia unui dig de apărare în localitatea Crevedia Mare din judeţul Giurgiu cu 56 de pompieri, jandarmi şi poliţişti”, a declarat viceprim-ministrul Gabriel Oprea.
El a adăugat că pentru toate celelalte localităţi unde comitetele judeţene de urgenţă au fost activate, angajaţii MAI au monitorizat situaţia şi au intervenit în 26 de situaţii în sprijinul comunităţilor cu două transporturi de apă şi 24 de intervenţii medicale de urgenţă.
Citeşte şi PLOILE fac ravagii în România: Inundaţii, alunecări de teren, drumuri blocate
„La acest moment în cele 69 de localităţi care sunt afectate de inundaţii acţionăm cu 1456 de forţe, reprezentând 904 pompieri, 200 de jandarmi şi 355 de poliţişti. Pe toată această perioadă avem o rezervă de 2500 de forţe cu peste 700 de mijloace de intervenţie. Dacă situaţia o va impune, putem mobiliza şi forţe de la Inspectoratele limitrofe celor care se confruntă cu probleme deosebite”, a precizat Gabriel Oprea. El a adăugat că în condiţiile meteo vor permite structurile specializate ale MAI pot desfăşura şi misiuni aeriene cu cele 14 aeronave aflate la dispoziţie. „Intervenim în acest moment pentru ajutorarea celor 18 măicuţe izolate în satul Dălhăuţi, Vrancea, la care am reuşit să ajungem pietonal şi facem eforturi deosebite să deblocăm toate căile de acces”, a spus Oprea.
Citeşte şi Guvernul ar putea să-i despăgubească pe cei afectaţi de inundaţii
Ministrul de Interne a făcut în acelaşi context un apel la prefecţi în sensul informării continue a populaţiei.
„Faptul că dumneavoastră ştiţi de această avertizare încă de ieri nu înseamnă că toţi oamenii au aflat despre ea. Dimpotrivă mulţi văd că ploaia e mai domoală şi nu se aşteaptă la viitură. Luaţi legătura cu primarii şi insistaţi să transmită avertizarea în fiecare sat şi în fiecare casă. Să nu mai avem oameni surprinşi de viitură, încercând să treacă apa exact când pericolul este mai mare. În al doilea rând vă rog să coordonaţi cu mână forte, potrivit atribuţiilor pe care le aveţi, toate structurile din teritoriu. Chiar dacă revărsările de ape nu vor pune în pericol vieţile oamenilor sunt nenumărate probleme care pot apărea. Prima este legată de lipsa pei potabile, dar sunt şi alte urgenţe, urgenţele medicale, alimentarea cu energie electrică, asigurarea hranei, accesul la toate casele şi multe altele”, a mai declarat vicepremierul Gabriel Oprea.
Citeşte şi Ponta: Oamenii ne-au ajutat la combaterea inundaţiilor