UPDATE 11.45 Senatul a încuviinţat cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, în urma numărării voturilor, informează RomâniaTV.
Total senatori: 165
Votanţi: 133
Voturi pentru: 102
Voturi împotrivă: 30
Voturi anulate: 1
UPDATE 11.34 S-a încheiat votul secret cu bile. Urmează numărarea voturilor.
UPDATE 11.19 Începe votul pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Gabriel Oprea în dosarul Coloana oficială. Votul este secret cu bile.
UPDATE 11.15 Dezbaterile s-au încheiat, UNPR refuză să desemneze un membru în comisia de numărare a voturilor.
UPDATE 10.53 Gabriel Oprea ia cuvântul.
Mă simt obligat să-mi spun punctul de vedere faţă de suspiciunile procurorilor.
Nu am cerut şi nu am avut nimic în plus faţă de alţi miniştri de Interne. Mă consider nevonivat.
Toate argumentele mele vor fi prezentate pe larg în faţa magistraţilor.
Cer să votaţi pozitiv cererea de încuviinţare a urmăririi penale.
Este datoria procurorilor să verifice şi e obligaţia instituţiilor să facă lumină unde există semne de întrebare.
Este în interesul meu, până la urmă, ca adevărul să iasă la lumină în cel mai scurt timp.
UPDATE 10.51 Senatorul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei juridice, citeşte raportul Comisiei juridice în cazul Gabriel Oprea şi proietcul de hotărâre pentru ridicarea imunităţii fostului ministru de Interne.
UPDATE 10.48 Senatorul PNL Remus Niţu a luat cuvântul, anunţându-şi demisia din grupul PNL şi înscrierea în grupul liberal-conservator (ALDE).
UPDATE 10.44 Şedinţa Senatului începe, cvorumul fiind îndeplinit (116 de senatori prezenţi).
UPDATE 10.26 Gabriel Oprea a ajuns la Senat, unde începe şedinţa pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare.
„E o zi mai specială pentru mine, vă rog să mă înţelegeţi. Discutăm politică de mâine încolo”, le-a spus el jurnaliştilor, înainte de a intra în sală.
Gabriel Oprea află azi dacă va fi urmărit penal sau nu în dosarul „coloana oficială”.
Senatorii juriști au avizat favorabil marți cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, cu nouă voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”.
Citeşte AICI Raportul Comisiei juridice a Senatului
Invitat să participe la ședința Comisiei juridice a Senatului pentru a-și studia dosarul, conținând 12 volume, și pentru a-și exprima punctul de vedere, Gabriel Oprea a declarat că își menține solicitarea față de colegii săi din Senat de a încuviința cererea Justiției fiindcă nu se teme „de nimeni” și „de nimic” câtă vreme se știe nevinovat.
„Le-am spus colegilor (din Comisia juridică a Senatului — n.r.) că am trimis o scrisoare Parlamentului prin care cer să merg la Parchet, la DNA, ca să aflăm adevărul. Nu am spus faptul că, în momentul când am fost numit ministru de Interne, era un mecanism care era deja format, era un plan de măsuri. Nu am cerut nimic în plus — mă refer la coloane — față de ceilalți miniștri de Interne. (…) Sunt un om care a ajutat Justiția și nu mi-e frică de nimeni și de nimic atât timp cât știu că sunt nevinovat. Cine muncește, poate, mai și greșește. Asta le-am spus”, a declarat Oprea, la finalul ședinței Comisiei juridice a Senatului.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.
Conform DNA, una dintre infracțiunile de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.
Cea de a doua infracțiune de abuz în serviciu are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.