„Dacă cumva actuala coaliție ar încerca să dărâme ceva din statul român, ne-a pierdut de parteneri, și i-am spus-o inclusiv lui Victor Ponta și vorbesc foarte serios”, a declarat președintele UNPR, Gabriel Oprea, la PRO TV.
Întrebat dacă propunerile din Parlament de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală reprezintă o amenințare la adresa țării, vicepremierul pe probleme de securitate națională a spus: „Am menționat mai devreme, m-ați întrebat dumneavoastră, și v-am spus că nu sunt de acord cu astfel de modificări”.
„Oricum, vreau să vă spun că orice lege, orice Cod, inculsiv acest Cod penal, normal că trebuie discutat, trebuie comentat, trebuie să existe o dezbatere publică cu toți actorii, societatea civilă, ziariștii, actorii politici, parlamentari, asta oricum. În schimb, dacă cineva, un grup, vrea să-și aranjeze… nu sunt de acord cu acest lucru, nici eu, nici partidul din care fac parte, UNPR-ul”, a declarat Gabriel Oprea.
Vicepremierul a subliniat că UNPR nu va vota în plenul Parlamentului propunerile de modificare a Codului penal.
„Sunt totuși militar și am spus destul de clar: nu votăm așa ceva. În momentul acela e o problemă în coaliție, UNPR-ul are o problemă cu actuala coaliție. Nu cred că se va ajunge la așa ceva„, a declarat președintele UNPR.
Spunându-i-se că, într-o astfel de situație, Guvernul nu-și va putea trece proiectul fără votul parlamentarilor UNPR, Oprea a precizat: „fiți convins că nu-l va trece, în cazul în care orice proiect ar slăbi statul român”.
„Și cred că am fost destul de clar, da ?”, a punctat președintele UNPR. În același context, Oprea a spus că obiectivele UNPR sunt „interesul național și statul român”.
Declaraţiile vin în contextul în care Camera Deputaţilor trebuie să voteze nu mai puţin de 22 de modificări la Codul Penal şi la cel de procedură penală.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră despre Codul Penal. Avertisment pentru Parlament VIDEO
Dezbaterea celor 22 de proiecte care vizează modificarea Codurilor Penale va avea loc săptămâna viitoare.
Până atunci, Comisia Juridică va trimite proiectele de lege către Ministerul Justiţiei pentru un punct de vedere. Amânarea dezbaterilor a fost cerută atât de parlamentarii Opoziţiei, dar şi de şefi din Justiţie.
La propunerea PSD, cele 22 de proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost introduse marţi pe ordinea de zi chiar la începutul şedinţei.
Însă dezbaterile s-au blocat înainte de a începe. Reprezentanţii instituţiilor din Justiţie, invitaţi la discuţii, au spus că nu au avut timp pentru formularea unui punct de vedere.
În acest sens, Ministerul Justiţiei a cerut reluarea discuţiilor peste o săptămână, în timp ce CSM a susţinut că are nevoie de două săptămâni pentru a aviza aceste proiecte.
Prin vot, membrii Comisiei Juridice au decis că şedinţa se va relua peste o săptămână. Decizia i-a nemulţumit atât pe liberali, cât şi pe preşedintele CSM.
Printre cele 22 de proiecte legislative sunt şi câteva controversate. De exemplu, propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede că vor fi încătuşaţi în arestul preventiv doar cei care sunt suspectaţi de fapte de violenţă.
Propunerea a trecut fără dezbatere şi vot de Senat. Senatorii Puterii mai vor ca arestarea preventivă să se facă doar pe baza unor indicii temeinice, nu rezonabile, aşa cum prevede actuala lege. Acest proiect a fost adoptat de Senat.