„Conform art.109, alin.2 din Constituţia României şi a deciziilor nr. 93/1999 şi 270/2008 ale Curţii Constituţionale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei de ministru, care în prezent deţine calitatea de senator. Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea„, a scris Gabriel Oprea.
Fostul ministru a reitrat faptul că se consideră „nevinovat” de faptele de care este acuzat şi solicită senatorilor să voteze cererea de urmărire penală, „pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului”.
„Mă consider nevinovat de faptele care mi se impută, nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului.
În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului.
Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să nu fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte„, a mai precizat Oprea.
Biroul Permanent al Senatului a decis, miercuri, să trimită la Comisia Juridică solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Comisia Juridică se va întruni marţea viitoare pentru a discuta cererea DNA în cazul Gabriel Oprea.
CITEŞTE ŞI: Tăriceanu nu foloseşte coloana oficială: „Am o maşină mai modestă decât cea alocată şefului Senatului”