Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a atacat în instanţă ordinul de retragere a titlului de doctor în drept semnat de fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru, pe data de 1 septembrie 2016. Oprea a rămas fără titlul de doctor în drept, după ce Consiliul General CNATDCU a decis că el a plagiat în teza de doctorat.
Instanţa a respins acţiunea lui Gabriel Oprea, ca neîntemeiată, însă decizia nu este definitivă.
„Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului Guvernul României în ceea ce priveşte capetele 2 şi 3 de cerere, invocată de pârât prin întâmpinare. Respinge capetele 2 şi 3 din cererea de chemare în judecată formulate în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României ca fiind introduse împotriva unui pârât fără calitate procesual pasivă. Respinge excepţia lipsei de interes al reclamantului în formularea capătului 1 de cerere, invocată de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ca neîntemeiată. Respinge excepţia inadmisibilităţii capătului 3 de cerere, invocată de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ca neîntemeiată. Respinge, pe fond, acţiunea formulată de reclamantul Gabriel Oprea în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Gabriel Oprea: Spun încă o dată că teza mea de doctorat nu e plagiat. Voi face recurs la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie
Fostul vicepremier Gabriel Oprea a susţinut vineri că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat şi a anunţat că va face recurs la ICCJ, după ce instanţa i-a respins acţiunea îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei şi Guvernului pentru că titlul de doctor i-a fost retras.
„În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea nu este un plagiat. Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanţă, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aştept comunicarea acesteia pentru a cunoaşte motivele avute în vedere de către instanţă la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunţe definitiv Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie”, a scris pe Facebook Gabriel Oprea.
El a mai spus că temă plagiatului în teză sa de doctorat a făcut şi face în continuare obiectul unui „atac politic concertat şi foarte bine construit pe”.
„Pentru cei care şi-au făcut un scop din a mă atacă politic, nu contează verdictul de neplagiat dat de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestui tip de sesizări la nivel naţional. Nici faptul că, pentru verificarea tezei, acest for a apelat la specialişti recunoscuţi şi de prestigiu în domeniul juridic. Hotărârea adoptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiţie şi produce efecte juridice în continuare. În ciudă acestei decizii, atacurile politiceau continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Şercan,şi acuzată că a plagiat bucăţi întregi din lucrarea să de licenţă. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conştiinţă, pe postul naţional de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri şi nu ar trebui să se afle în emisiunea.este o temă politică apărută în spaţiul public în vară anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populaţiei, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge. Merg înainte cu Dumnezeu”, a adăugat Oprea.