Gabriel Petrea: Nu înţeleg supărarea sindicatelor. Noi oferim posibilitatea de a negocia contractele de muncă

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat vineri că nu înțelege supărarea sindicatelor, survenită în urma adoptării OUG nr. 82/2017 care dă posibilitatea negocierii contractelor colective de muncă în vederea aplicării măsurilor din noul Cod fiscal de la 1 ianuarie 2018.
Romania TV
24 nov. 2017, 12:17
Gabriel Petrea: Nu înţeleg supărarea sindicatelor. Noi oferim posibilitatea de a negocia contractele de muncă

„Eu înțeleg supărarea reprezentanților companiilor mici când spun că intervine o muncă în plus. Este normal, este o modificare la Codul fiscal, trebuie să înțeleagă și ei că noi ne dorim protecția angajaților. Ce nu înțeleg de unde supărarea sindicatelor că noi oferim o posibilitate de a negocia contractele. Este o măsură care era prevăzută și până acum; în momentul de față legea prevede sancțiuni în cazul în care nu se inițiază această negociere — sancțiuni de la 5.000 la 10.000 de lei. Deci practic ne asigurăm că toți angajații vor fi informați cu privire la modificările Codului fiscal și la ceea ce urmează să facă angajatorul„, a precizat Petrea, într-o conferință de presă.

El a subliniat că, în momentul de față, pentru companiile cu peste 21 de angajați, care nu inițiază negocierea colectivă, există deja sancțiuni prevăzute de la 5.000 la 10.000 de lei, iar ceea ce reprezintă excepție constă în faptul că sancțiunile au fost extinse și pentru companiile de peste doi angajați.

„Aceste sancțiuni erau în lege, ele se aplică ca atare. (…) O să facem un document public în care să explicăm pașii pe care o companie trebuie să îi parcurgă, fie din punct de vedere al angajaților, fie din cel al angajatorilor. Legea dialogului social specifică faptul că inițierea negocierii colective trebuie făcută de angajator. În cazul în care ea nu este făcută de angajator poate fi inițiată în scris, cerută de către sindicat sau de către reprezentantul salariaților. Există și procedura că în cazul în care nu se inițiază de către angajator angajații solicită inițierea acestei proceduri”, a subliniat Gabriel Petrea.

Ministrul a dorit să aducă astfel anumite clarificări în condițiile în care în spațiul public au apărut o serie de informații referitoare la amendamentele introduse în OUG nr. 82/2017 cu privire la dialogul social.

Potrivit acestuia, „până în momentul de față, negocierea colectivă era obligatorie pentru companiile cu peste 21 de angajați — Legea dialogului social”.

Problema apare la companiile sub 21 de angajați care nu aveau această procedură până acum. Iar aici noi am introdus acest amendament pentru a ne asigura că se inițiază această negociere colectivă, că angajații sunt informați și că aceștia, împreună cu angajatorul, vor ajunge la o situație în care vor înțelege care sunt efectele modificărilor fiscale. Pentru a ne asigura că nu va scădea sub nicio o formă salariul net, am decis ca aceste amendamente să fie introduse în OUG și pentru a oferi o protecție salariaților. Ca și procedură — în momentul de față negocierea poate fi și trebuie să fie inițiată de către angajator, așa cum spune legea, acolo unde sunt sub 21 de angajați considerăm că se pot invita toți angajații companiei la masă, iar procesul verbal poate fi încheiat cu minim jumătate plus unu din numărul acestora, așa cum prevede și legea. În cazul în care, din diverse motive, angajații nu se prezintă la negocierea colectivă angajatorul este obligat să facă o notificare către ITM sau un proces verbal în care să spună acest lucru. Dacă aceștia se prezintă, se încheie un proces verbal semnat de angajat și angajator în care se stipulează lucrurile pe care ei le-au agreat”, a arătat acesta.

El a concluzionat că, practic, în perioada 20 noiembrie — 20 decembrie, toate companiile cu peste doi angajați trebuie să îndeplinească această procedură.

”Deci, practic, în perioada 20 noiembrie — 20 decembrie, toate companiile cu peste doi angajați — pentru că ne referim la negociere colectivă — trebuie să îndeplinească această procedură și sunt obligate să notifice la toate sediile pe care le au că se va iniția o negociere colectivă, la acele sedii se vor prezența în cazul companiei cu sub 20 de angajați toți angajații, la cele cu peste 20 de angajați fie sindicatul reprezentativ, fie reprezentantul salariaților și se va încheia această negociere cu un proces verbal sau cu un contract colectiv de muncă după caz”, a detaliat ministrul pentru Dialog Social.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Dispare numerarul? Ce se va întâmpla cu banii cash. Nu e obligatoriu să accepte numerar
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Încă o problemă pentru șoferi. Statul le ia banii pe loc
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii