În lucrarea de doctorat realizată în anul 2006 pe tema „Utilizarea raţională a forţei de muncă în judeţul Alba”, zeci de pagini, reprezentând peste 40% din întreaga lucrare, au fost copiate dintr-o lucrare a unui profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, din teza de doctorat a altei persoane dar şi dintr-un document al Guvernului, fără ca vreuna din cele trei surse să fie citată, se arată în documentele publicate de abnews.ro.
Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti, sesizată în luna aprilie a acestui an de jurnalistul Alexandru Cristorian, care reclama o încălcare a normelor de etică universitară, acuzându-l de plagiat pe primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa, a admis, vineri, sesizarea acestuia.
„Prin raportare la prevederile art. 4 lit. a) şi d) din Legea nr. 206/2004 – forma în vigoare în perioada redactării tezei de doctorat – fără să fi fost reevaluat fondul ştiinţific al tezei, se constată, în unanimitate, frauda în ştiinţă respectiv plagiatul în cadrul tezei de doctorat a dlui Pleşa Gabriel Codru, prin însuşirea de către acesta şi prezentarea drept creaţie personală a unui număr de aproximativ 97 de pagini de texte aparţinând altor persoane, din cele 240 de pagini ale acesteia (excluzând cuprinsul şi bibliografia) reprezentând o proporţie de 40,4% de preluări de pagini, cuvânt cu cuvânt, aparţinându-le doar surselor (autorilor) menţionate în sesizare, fără ca domnul Pleşa să fi citat în text, aceste surse (şi, mai mult, fără ca aceste surse să fie indicate în lista bibliografică de la sfârşitul lucrării)”, se arată în Hotărârea adoptată vineri, 31 mai, de Comisia de Etică Universitară din cadrul ASE Bucureşti şi publicată de jurnalistul care a descoperit şi reclamat plagiatul.
Alexandru Cristorian a reclamat că Gabriel Pleşa a plagiat, în lucrarea sa de doctorat datată din 2006, dintr-o lucrare de doctorat realizată în anul 2004, dintr-un studiu realizat de un profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, din „Strategia naţională pentru ocuparea forţei de muncă” realizată de Guvernul României în anul 2004 şi de pe website-ul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.
Comisia care a evaluat lucrarea asupra căreia existau suspiciunile confirmă că există zeci de pagini copiate din primele trei surse.
Conform documentelor emise de ASE, în 10 mai comisia care a analizat reclamaţia privind plagiatul l-a convocat pe Gabriel Pleşa , în data de 10 mai, la o audiere pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la acuzaţiile de plagiat, iar edilul a cerut acordarea „termenului legal de răspuns de 30 de zile de la data comunicării sesizării pentru a verifica toate acuzele şi a le răspunde cu temei”.
Comisia i-a răspuns edilului că s-a adresat persoanei fizice Gabriel Pleşa şi nu unei autorităţi publice, membrii acesteia subliniind că asigurarea celor 30 de zile nu are aplicabilitate. Totodată, comisia l-a convocat din nou pe Gabriel Pleşa, înştiinţându-l că poate participa la o discuţie cu membrii acesteia inclusiv pe platforma ZOOM, dar şi după o a treia convocare acesta nu s-a prezentat la discuţii pe tema acuzaţiilor de plagiat.
News.ro a încercat, sâmbătă, în repetate rânduri să ia legătura cu Gabriel Pleşa, solicitându-i un punct de vedere cu privire la această situaţie Edilul nu a răspuns până la ora transmiterii acestei ştiri.
În anul 2020, Gabriel Pleşa a fost ales primar al municipiului Alba Iulia sub sigla USR, iar anul acesta candidează din partea PNL, partid din care a făcut parte şi înainte de a deveni primar.
Reamintim că și președintele PNL, Nicolae Ciucă, e acuzat că și-a plagiat doctoratul. El a evitat însă o sancțiune în urma protecției primite în justiție.