„Compania consideră această somare ca fiind fundamental incorectă și abuzivă precum și cu caracter retaliatoriu, în condițiile în care vine la doar câteva zile după ce compania a depus o plângere împotriva României, solicitând o despăgubire în valoare de 5,7 miliarde de dolari canadieni”, subliniază Gabriel Resources.
RMGC trebuie să plătească suma până pe 5 august 2017, deși poate contesta decizia până pe 21 august, ceea ce Gabriel Resources și RMGC și intenționează să facă. „Compania este de părere ca procedura urmată de ANAF pentru a stabili suma datorată a fost incorectă și ilegală și de asemenea intră în contradicție cu legile fiscale românești și principiile aplicabile în legislația europeană”, se mai arată în comunicatul Gabriel Resources.
„Compania este de părere că decizia privind TVA este incorectă și adoptată de ANAF cu scopul de a intimida Gabriel, RMGC și angajații săi . Faptul că a fost trimisă imediat după ce compania a solicitat 5,7 miliarde de dolari canadieni la Curtea de Arbitraj de la Washington nu este o coincidență: consideram acest lucru abuziv și retaliatoriu. Gabriel va ajuta RMGC să conteste această evaluare ilegală”, afirmă directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Săptămâna trecută, compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că va da în judecată România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari deoarece Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roșia Montană în urma protestelor de stradă.
Compania canadiană a obținut în 1999 o licență de explorare pentru proiectul minei de aur Roșia Montană, în care Gabriel Resources deține o participație de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deține 19,31%.Proiectul ar fi reprezentat cea mai mare mină de aur din Europa iar Gabriel Resources susține că ar fi injectat până la 24 de miliarde de dolari în economia țării.
Dar perspectiva deschiderii minei a provocat ample proteste de stradă din cauza folosirii cianurii în procesul de extracție, astfel încât Guvernul și-a retras sprijinul pentru proiect în 2014.
România trebuie să răspundă plângerii la începutul anului viitor. Tribunalul va audia părțile în septembrie 2019.