Gabriel Resources acuză că România solicită în mod abuziv RMGC plata unor rambursări de TVA

Solicitarea formulată de Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) către compania Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) să plătească 27 de milioane de lei, reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziția unor bunuri și servicii în perioada iulie 2011- ianuarie 2016, este una abuzivă, în opinia grupului canadian Gabriel Resources, informează un comunicat de presă al Gabriel Resources.
Filip Stan
07 iul. 2017, 14:56
Gabriel Resources acuză că România solicită în mod abuziv RMGC plata unor rambursări de TVA

„Compania consideră această somare ca fiind fundamental incorectă și abuzivă precum și cu caracter retaliatoriu, în condițiile în care vine la doar câteva zile după ce compania a depus o plângere împotriva României, solicitând o despăgubire în valoare de 5,7 miliarde de dolari canadieni”, subliniază Gabriel Resources.

RMGC trebuie să plătească suma până pe 5 august 2017, deși poate contesta decizia până pe 21 august, ceea ce Gabriel Resources și RMGC și intenționează să facă. „Compania este de părere ca procedura urmată de ANAF pentru a stabili suma datorată a fost incorectă și ilegală și de asemenea intră în contradicție cu legile fiscale românești și principiile aplicabile în legislația europeană”, se mai arată în comunicatul Gabriel Resources.

„Compania este de părere că decizia privind TVA este incorectă și adoptată de ANAF cu scopul de a intimida Gabriel, RMGC și angajații săi . Faptul că a fost trimisă imediat după ce compania a solicitat 5,7 miliarde de dolari canadieni la Curtea de Arbitraj de la Washington nu este o coincidență: consideram acest lucru abuziv și retaliatoriu. Gabriel va ajuta RMGC să conteste această evaluare ilegală”, afirmă directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Săptămâna trecută, compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că va da în judecată România la un Tribunal al Băncii Mondiale pentru că ar fi înregistrat pierderi de 4,4 miliarde de dolari deoarece Guvernul de la București a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roșia Montană în urma protestelor de stradă.

Compania canadiană a obținut în 1999 o licență de explorare pentru proiectul minei de aur Roșia Montană, în care Gabriel Resources deține o participație de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deține 19,31%.Proiectul ar fi reprezentat cea mai mare mină de aur din Europa iar Gabriel Resources susține că ar fi injectat până la 24 de miliarde de dolari în economia țării.

Dar perspectiva deschiderii minei a provocat ample proteste de stradă din cauza folosirii cianurii în procesul de extracție, astfel încât Guvernul și-a retras sprijinul pentru proiect în 2014.

România trebuie să răspundă plângerii la începutul anului viitor. Tribunalul va audia părțile în septembrie 2019.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'