Decizia inițială, datată 8 martie 2024, a fost pronunțată în favoarea autorităților române, însă Gabriel Resources susține că verdictul a fost luat „împotriva dezacordului puternic al unuia dintre cei trei arbitri”.
În cazul în care contestația va fi aprobată, aceasta ar putea duce la anularea plății despăgubirilor de 10 milioane de dolari către România, stabilite de tribunalul de arbitraj. Gabriel Resources argumentează că decizia ar trebui reexaminată datorită opiniilor divergente dintre arbitri.
Această acțiune reprezintă un nou capitol în disputa de lungă durată dintre Gabriel Resources și statul român, legată de proiectul minier de la Roșia Montană, un proiect extrem de controversat care a întâmpinat opoziție semnificativă din partea comunității locale și a organizațiilor de mediu.
De asemenea, Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a decis să solicite, conform datelor analizate de Profit.ro, anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral.