„Va exista o analiză a fiecărei solicitări în parte. Dacă se constată că un concert, de pildă, nu poate fi organizat decât în Piața Constituției, vom acorda autorizarea. Dacă însă vedem că nu există niciun impediment ca evenimentul să se desfășoare în alte spații identificate în Capitală — Arena Națională, platoul Romexpo, alte locații potrivite și accesibile—, atunci vom evita zona zero„, a precizat Gabriela Firea într-un comunicat de presă.
Pentru a facilita organizarea acestor evenimente în alte locuri decât Piața Constituției, municipalitatea are în plan încheierea unor parteneriate cu promoterii manifestărilor de mare anvergură, astfel încât chiria unor spații alternative (Arena Națională, Romexpo etc.) să fie mai mică și mai atractivă pentru organizatori, precizează sursa citată.
Pentru organizarea unui eveniment în Piața Constituției un organizator plătește suma modică de 1.600 de euro pe zi, iar pentru Arena Națională taxa variază între 15.000 și 45.000 de euro/eveniment, menționează comunicatul.
Primăria Generală va analiza acordarea autorizațiilor astfel încât să nu se suprapună mai multe evenimente care se desfășoară simultan într-o zonă restrânsă din centrul Capitalei. Unul dintre criteriile avute în vedere la autorizarea evenimentelor stradale în zona zero a Capitalei va fi cel al proporționalității, astfel încât amploarea unei astfel de manifestări să justifice măsura devierii traficului rutier din centrul Bucureștiului.
„Una este când închidem circulația pe bd. Kiseleff pentru parada de Ziua Națională a României și alta e când blocăm același bulevard pentru câteva zeci de persoane care joacă tenis sau baschet. Putem juca tenis sau baschet și în parc sau în alte zone ale orașului”, a explicat Firea.
Ea a subliniat că, „în pofida presiunilor din ultimele zile”, Primăria Generală va introduce criterii selective privind autorizarea evenimentelor desfășurate în aer liber în zona zero a Capitalei. Edilul Capitalei a reiterat că nu va interzice niciun eveniment stradal cultural, sportiv sau de divertisment, dar că cea mai mare parte a acestora vor fi autorizate în alte zone centrale ale orașului pentru a evita blocarea traficului în centrul Bucureștiului.
„Nu m-am referit niciodată la relocarea evenimentelor de genul: Street Delivery, Femei pe Mătăsari, Color Run, Maratonul Internațional București, Semimaratonul Internațional București sau Marșul Bicicliștilor. Nu se pune problema interzicerii evenimentelor care se desfășoară în Centrul Vechi, la Muzeul Satului sau la Muzeul Țăranului Român. Am văzut că se fac presiuni foarte mari pentru a reveni la modul haotic în care se autoriza organizarea evenimentelor în zona zero a Capitalei. Nu cedez! Voi face ordine în acest domeniu, pentru că eu am obligația să țin cont și de nemulțumirile multor bucureșteni, nu doar de supărarea unora dintre organizatorii de evenimente„, a precizat ea.
În sprijinul celor afirmate, primarul general a dat exemplu un marș al bicicliștilor, aprobat de Municipalitate pentru data de 23 iulie, între orele 19,00 — 21,00. Astfel, Comisia de Avizare a Adunărilor Publice a aprobat evenimentul cu tema „bicicliștii pedalează împotriva melanomului”. Se estimează un număr de 300 de bicicliști, care vor circula pe traseul bd. Națiunilor Unite — str. B. P. Hașdeu — str. Vasile Pârvan — str. Berzei — str. Buzești — Piața Victoriei — Calea Victoriei — bd. Națiunilor Unite — Parc Izvor.