„PNL și PDL refuză dreptul primarilor de a-și alege partidul în care activează pentru simplul fapt că se află în opoziție, iar o astfel de măsură ar putea avantaja partidele aflate la putere.
În urmă cu 8 ani, când cele două partide se aflau împreună la putere, migrația politică a primarilor n-a fost o problemă, câte vreme a dus la dublarea numărului de primari înregimentați în PNL și PDL. Astfel, potrivit unei analize Institutului de Politici Publice, în 2005 și 2006 Partidul Democrat și-a sporit numărul aleșilor locali cu 388, care s-au adăugat celor 392 aleși în 2004 sub sigla partidului, în timp ce PNL a avut în perioada menționată o creștere netă cu 209 a numărului de primari.
Mai mult, liderii ACL denunță cu fermitate dreptul primarilor de a-și schimba formațiunea politică, în condițiile în care chiar unul dintre co-președinții Alianței, primarul Sibiului Klaus Werner Iohannis, a făcut acest lucru, devenind membru și președinte al unei formațiuni politice, alta decât cea sub sigla căreia a candidat în alegeri, profitând de faptul că organizațiile minorităților naționale sunt exceptate de la regulă.
În realitate, principalul motiv pentru care este necesară adoptarea unei noi reglementări cu privire la aleșii locali este tocmai migrația masivă a aleșilor locali ai PNL, care acum sunt obligați de partid și de lege să se alieze cu cei împotriva cărora au câștigat alegerile. Ruptura USL a generat perturbări majore în funcționarea administrațiilor locale, care sunt în multe locuri paralizate, iar în alte locuri instabilitatea politică a condus la blocarea proiectelor aflate în curs sau propuse de primarii din coaliția de guvernare. De aici rezultă și caracterul de urgență al acestei măsuri, mai ales că se apropie perioada în care trebuie aprobate bugetele locale”, susţine Gabriela Firea.