Gabriela Firea a explicat şi modul de funcţionare al acestor dispozitive şi a anunţat că primele o mie de bucăţi vor fi funcţionale chiar din acest an, în trei judeţe şi Bucureşti, urmând ca restul să fie livrate şi să devină operaţionale în următorii patru ani.
„În sfârșit, ținem pasul cu țările din Occident și intrăm în lumea civilizată în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice. Agresorii care încalcă ordinele de protecție vor fi ținuți departe de victime cu ajutorul a 15 mii de brățări electronice.
Doar anul trecut, 69 de persoane au murit în urma agresiunilor și aproape trei mii de ordine de restricție au fost încălcate fără ca nimeni să-i poată opri pe agresori.
În calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse salut și sprijin acest proiect care vine în completarea măsurilor pe care le luăm în centrele pentru victimele violenței domestice.
Prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, aproximativ 400 de victime ale violenței domestice au fost ajutate și consiliate în cele 42 de locuințe protejate înființate cu fonduri nerambursabile de la începutul programului „Venus – Împreună pentru o viață de calitate în siguranță privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”.
De cele mai multe ori, victimele nu ajung în aceste centre de teamă sau de rușine să mărturisească tragedia prin care trec.
Anul acesta, aproape o mie de brățări electronice vor fi funcționale în trei județe și în București. Restul, până la 15 mii vor fi active în următorii patru ani.
Cum funcționează aceste brățări electronice? Polițiștii vor putea să-i monitorizeze în timp real pe agresorii cu ordin de protecție. Vor ști la ce distanță se află față de victimă și dacă depășesc limita impusă de autorități. Cei care au de gând să încalce acest ordin de protecție vor fi opriți la timp, înainte să ajungă din nou la violențe.
În ședința de Guvern de astăzi, au fost aprobate sumele necesare pentru achiziția acestor brățări și pentru dezvoltarea întregului sistem de care se ocupă Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române. Ministrul de interne, Dl Lucian Bode, a prezentat calendarul implementārii acestui program atât de important.
Nu ne oprim aici. Trebuie să avem programe prin care să prevenim orice act de agresiune. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a propus formarea unui grup de lucru din care să facă parte Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății pentru promovarea proiectelor de non-agresivitate.”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.