„Primarul General, Gabriela Firea, i-a adresat în cursul zilei de 16 mai 2017 o scrisoare Arhiepiscopului Ioan Robu prin care îi solicită înlocuirea din funcţia de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti a preotului Francisc Doboş, pe care îl acuză de conduită inadecvată poziţiei sale de prelat şi de reprezentant oficial al Bisericii Catolice. Acest lucru survine în urma unor luări de poziţie total inadecvate, atât prin comunicate oficiale cât şi prin postări pe reţelele de socializare”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.
„Nu vreau ca relaţiile dintre Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică să fie încordate din cauza faptului că o persoană nu înţelege să se comporte în mod civilizat. Poate n-ar fi rău ca preotul Francisc Doboş să citească o predică ţinută de Papa Francisc cu ceva vreme în urmă, în care am găsit un citat foarte elocvent pentru situaţia în care ne aflăm: «Aţi auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu ucizi! Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată. Cu aceasta Isus ne aminteşte că şi cuvintele pot să ucidă! Când se spune despre o persoană că are limbă veninoasă, ce vrea să se spună? Că ucid cuvintele ei! De aceea, nu numai că nu trebuie atentat la viaţa aproapelui, dar nici nu trebuie revărsat asupra lui veninul urii şi lovit cu calomnia. Nici nu trebuie să fie vorbit de rău. Ajungem la bârfă: şi bârfa poate să ucidă, pentru că ucide faima persoanelor! Şi este atât de urât a bârfi»”, a precizat Gabriela Firea.
În finalul scrisorii, edilul şi-a exprimat speranţa edificării unei relaţii bazate pe încredere şi respect reciproc între Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Romano-Catolică.
Vineri, 12 mai 2017, Primarul General al Capitalei a trimis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiinţarea imobilului „Cathedral Plaza”, situat în Bucureşti, str. Gral Berthlot nr. 11-15 şi str. Lutherană nr. 15 şi 15A.
Primăria precizează că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcţii care se fac în zonele de protecţie a monumentelor, aşa cum este, în acest caz, Catedrala Sf. Iosif.
„Subliniem încă o dată că înainte de efectuarea oricărui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate”, potrivit sursei citate.