Gabriela Firea a menţionat că traficul intens, încălzirea locuinţelor, praful de la construcţii, nu în ultimul rând depozitele de deşeuri sunt sursele de poluare nu doar din Bucureşti, ci şi din marile oraşe din ţară.
Pentru că numeroşi cetăţeni s-au plâns că sunt afectaţi de mirosul generat de gropile de gunoi, Gabriela Firea a explicat că „primarul general, Consiliul General, nu are atribuţii în a închide sau a deschide un depozit de deşeuri”.
„Primăria Capitalei nu poate să închidă sau să deschidă un depozit de deşeuri. Avem în acest moment un contract pentru groapa de la Iridex care expiră luna viitoare şi am vrea să ştim de la Ministerul Mediului, care avizează şi autorizează toate depozitele de deşeuri, dacă trebuie sau nu să mai fie prelungit acest contract deoarece avizul de mediu este valabil încă opt ani de zile de acum înainte”, a menţionat edilul Capitalei.
Gabriela Firea a afirmat că i-a cerut ministrului Mediu un punct de vedere cu privire la situaţia gropii de gunoi Rudeni-Chiajna.
„Am trimis o scrisoare către ministrul Mediului în care i-am solicitat, având în vedere declaraţiile sale publice cu privire la faptul că Primăria Capitalei are atributul de a continua sau nu contractul cu proprietarul şi administratorul gropii de gunoi de la Rudeni-Chiajna, i-am spus domnului ministru: vă rog să formulaţi cu un punct de vedere cu privire la posibilitatea prelungirii duratei de exploatare a acestui depozit”, a spus primarul general.
Edilul i-a cerut ministrului Mediului, Costel Alexe, să îi comunice dacă a dispus controale la groapa de gunoi din Chiaja şi „dacă agenţia pentru protecţia mediului Bucureşti a retras autorizaţia de mediu valabilă până pe 13 februarie 2028”.
Gabriela Firea a amintit că a primit numeroase petiţii la Primăria Capitalei de la oameni care locuiesc în cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari şi Drumul Taberei, care sunt deranjaţi de mirosul provenit de la gropile de gunoi.