„Îmi aduc aminte de cele pe care mi le-ați împărtășit dumneavoastră, dimineața, când ne-am strâns mâinile și ne-am salutat. Cei mai mulți dintre dumneavoastră, surprinzător — deși veneați din zone diferite ale țării — spuneați același lucruri, aceleași aspecte: „Ne bucurăm că suntem sănătoși și liberi”. Aceasta a devenit urarea între primari ceea ce — așa cum corect spuneau domnul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și domnul președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu — nu este o formă de normalitate. Normal este ca aleșii să dea socoteală politic în fața celor care i-au ales, (…) să fie profesioniști și onești. Mai departe, sunt deja alte aspecte, care nu mai țin de democrație”, a afirmat Firea, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, scrie Agerpres.
Ea a adăugat că a fi primar este „dificil”, „complex” și „riscant”.
„Împreună am încercat și am și reușit să schimbăm percepția în legătură cu un concept greșit, eronat, păgubos: ‘semnează ca primarul’. Nu, noi nu semnăm ca primarul, adică fără să știm ce semnăm, ci învestim cu formulă administrativă un document întocmit de specialiști, asta scrie în legea în administrației”, a spus Firea.
Citeşte şi: Firea: Iluminatul festiv de Paşte ar urma să coste 176.300 de euro
În opinia sa, „dușmanul fatal al dezvoltării este teama de critică, teama de nou, teama de presiuni”. Ea i-a îndemnat pe aleșii locali să își asume dezvoltarea, depășind astfel de temeri.
„Cel mai greu este, ca primar, să suporți critici nemeritate, presiuni nejustificate, să-ți fie teamă pentru familia ta, să își fie teamă pentru cei dragi. Doar un exemplu vă spun de bună guvernare locală și de dorința de a oferi servicii publice de calitate la un preț rezonabil. Primăria Generală a Capitalei și-a asumat responsabilitatea ca săptămâna trecută să preia în administrare Arena Națională, după ce ani de zile a plătit aproape două milioane de euro unui operator. Am preluat mentenanța și operarea Arenei Naționale (…) cu suma de sub un milion de euro”, a precizat Firea.
Într-o declarație acordată ulterior presei, Gabriela Firea și-a exprimat speranța că în scurt timp se va ajunge la o stare de normalitate și în ceea ce privește salariile în administrația publică locală, menționând că și ea are o remunerație mai mică decât unii dintre subordonați.
„Primarii prezenți astăzi la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România au vorbit, în general, despre discrepanțe și despre un ecart substanțial între salariul unui coordonator de instituție din subordinea unui consiliu local, din subordinea unei primării și salariul primarului. Concret, sunt directori care au 100 — 200 de milioane, iar primarul are 20, 30, 40 de milioane, depinzând la ce oraș sau municipiu activează. Despre acest lucru este vorba și despre faptul că primarul trebuie să aibă — pentru că este și cel mai responsabil și cel mai vânat din acea instituție — cel mai mare salariu din instituția respectivă, urmând ca celelalte să se alinieze la veniturile primarului. Cred că este o solicitare de bun simț. Nu cred că în altă instituție privată sau de stat se mai întâmplă așa ceva: coordonatorul instituției să aibă jumătate sau chiar o treime din salariul unui subordonat”, a explicat ea.