„De luni începe o procedură de achiziţie a unui audit de resurse umane care va începe în perioada următoare, de asemenea, un audit financiar, un audit pe tot ce înseamnă contractări pe achiziiţii, să avem şi noi o radiografie foarte clară, o imagine corectă a felului în care eu preiau acest mandat„, a spus Gabriela Firea la România TV.
Ea a precizat că la şedinţele pe care le-a avut cu directorii din primărie i s-a spus că instituţia ar fi în faliment.
„Primăria Capitalei este cel mai mare angajator dintre instituţiile de administraţie publică ţară, pentru că sunt angajaţi atât în aparatul primarului general, în structura primăriei, dar sunt şi instituţii în subordinea Primăriei Generale a Capitalei sau în coordonarea Primăriei Generale a Capitalei„, a adăugat Firea.
Primarul general al Capitalei a mai spus că ar fi vorba atât de un faliment moral, cât şi de un faliment financiar.
„Suntem în faliment din două perspective: un faliment moral, pentru că oamenii nu prea mai au încredere în cei care lucrează în administraţie, în birocraţi, în funcţionari, din păcate unele motive chiar le sunt imputabile, altele sunt pur şi simplu din cauză că lucrurile au mers prost în Capitală şi falimentul financiar, pentru că, orice întreb, mi se spune: «A, păi nu sunt bani»”.
Gabriela Firea a arătat că îşi va lua cei mai buni consilieri în domeniul juridic, pentru că îi este teamă că ar putea să semneze contracte care nu ar fi corecte.
„Îmi este teamă că pot să semnez ceva care nu este corect, şi atunci, ce fac? Nu vreau să blochez primăria eu, cum se mai întâmplă în ţară, cum s-a întâmplat şi aici în ultimele luni. Eu vreau să mă înconjor de cei mai buni specialişti, inclusiv în domeniul juridic, care să verifice toate aceste hârtiuţe, nu mă refer la cereri de concediu, mă refer la contracte”, a mai spus Firea.
„Vreau să propun primei şedinţe a Consiliului General câteva proiecte care se referă la situaţia energiei termice, şi anume să clarificăm care este partea de finanţare necesară din partea Primăriei şi care este decizia ELCEN, care aparţine de Ministerul Energiei, pentru a debloca RADET-ului banii pentru avarii. Şi astăzi (duminică, n.r.) am primit un SMS că este o avarie în Capitală, sunt 33 de blocuri afectate, această situaţie nu mai poate să continue, este vorba de apa caldă pe o perioadă caniculară şi ne desparte foarte puţin timp de anotimpul rece, trebuie să ne pregătim pentru a avea şi căldură, asta ar fi o prioritate”, a spus Gabriela Firea, la România TV.
Primarul general al Capitalei a amintit că, în premieră, ELCEN a închis simultan două CET-uri mari din capitală, CET Grozăveşti şi CET Sud şi de aceea bucureştenii nu au apă caldă. Gabriela Firea a precizat că vrea să se întâlnească în perioada următoare cu ministrul Energiei, pentru a găsi o soluţie.
„Peste aceste revizii, se suprapun şi avariile de la RADET, pentru că RADET-ul nu are bani, conturile sunt blocate de către ELCEN, într-adevăr există o hotărâre judecătorească pentru recuperarea datoriei, dar se eliberează bani doar pentru salarii şi eu cred că voi obţine să se elibereze bani şi pentru reparaţii urgente, pentru că suferă bucureştenii şi l-am auzit pe ministrul Energiei că este deschis dialogului şi vreau să ne întâlnim în perioada următoare şi să obţinem rezultate în sensul că reparaţiiile de la RADET să se facă în acelaşi timp cu revizia de la ELCEN, pentru a nu fi o altă perioadă în care bucureştenii să nu aibă apă caldă”, a adăugat Gabriela Firea.
O altă prioritate a primarului general pentru prima şedinţă a Consiliului ar fi investiţia în aparate de aer condiţionat pentru autobuzele RATB vechi.
„Foarte mulţi cetăţeni îmi spun – şi am verificat personal, chiar am mers cu autobuzul – că este insuportabil şi inuman să mai mergi cu autobuzele RATB, cele care sunt mai vechi şi nu au aer condiţionat şi aş vrea să discut foarte clar cu conducerea acestei regii, să vedem în ce ar consta o investiţie în aparatură, pentru că suntem datori să le garantăm bucureştenilor şi confort atunci când folosesc transportul în comun”, a mai declarat primarul general al Capitalei.