Firea a făcut această precizare în cadrul Seminarului privind izolarea seismică, organizat de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.
„Am discutat cu excelența sa, domnul ambasador al Japoniei, Kisaburo Ishii, ca specialiștii japonezi să ne sprijine și pentru asigurarea clădirilor administrative, iar în aceste zile — cât are loc vizita delegației japoneze — vor merge pentru a efectua o vizită împreună cu doamna viceprimar Tomnița Florescu, la clădirea veche a Primăriei Generale a Capitalei, cea care este vizavi de Cișmigiu, pentru a ne sprijini , având în vedere că noi suntem în proces de mutare în această perioadă, să luăm toate măsurile care trebuie luate pentru a pregăti clădirea Primăriei în cazul unui cutremur. Bineînțeles, va fi un proiect pilot în urma căruia și alte clădiri de primării, consilii județene, prefecturi, ministere sau alte instituții publice pot să ia acest bun exemplu — bunele practici — de la Primăria Generală a Capitalei„, a spus ea.
Edilul general a mai precizat că Spitalul Colțea va face parte de asemenea dintr-un proiect pilot, în cadrul căruia — tot cu ajutorul specialiștilor din Japonia — mobilierul și aparatura medicală vor fi poziționate și asigurate, astfel încât, în cazul unui seism, unitatea medicală să fie cât mai puțin afectată de eventuale deteriorări.
Prezent la seminar, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a atras atenția asupra importanței unei astfel de măsuri.
„Spitalul respectiv trebuie să facă față, să nu cadă aparatele, să fie fixate bine pe pereți, toate aparatele să fie puse într-o poziție în care, în caz de cutremur, să nu cadă„, a explicat el.
Firea a reamintit că în București există 183 de clădiri pericol public, precum și 172 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seimic. Potrivit ei, până în prezent au fost consolidate doar 75 de clădiri, un număr foarte mic în raport cu necesitatea.
„În acest moment sunt alte 62 de clădiri cu risc seismic pentru care asociațiile de proprietari au depus la Primăria Generală toate documentele legale pentru a începe consolidările. De asemenea, aceste dosare sunt complete, dar, din nefericire, doar în 19 astfel de cazuri s-au semnat deja contractele de execuție a acestor lucrări de consolidare„, a mai precizat ea.
Primarul general a reiterat că dorește înființarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, în condițiile în care la nivelul Primăriei nu exista un departament dedicat acestui scop. Această administrație va avea responsabilitatea de a urmări lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic, începând de la faza de expertizare și până la predarea imobilului către familie.
Ea a propus rectorului Universității Tehnice de Construcții București, Radu Văcăreanu, realizarea unui acord de parteneriat, pentru schimb de expertiză, astfel încât lucrările să fie realizate eficient și în timp util.