Gabriela Firea: Experţii japonezi vor oferi consiliere pentru luarea unor măsuri antiseism la vechiul sediu al PMB

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat luni că experți japonezi vor efectua o vizită la vechiul sediu al Primăriei Municipiului București, oferind consiliere pentru luarea unor măsuri astfel încât clădirea să fie pregătită în cazul unui cutremur.
Filip Stan
10 oct. 2016, 10:49
Gabriela Firea: Experţii japonezi vor oferi consiliere pentru luarea unor măsuri antiseism la vechiul sediu al PMB

Firea a făcut această precizare în cadrul Seminarului privind izolarea seismică, organizat de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.

„Am discutat cu excelența sa, domnul ambasador al Japoniei, Kisaburo Ishii, ca specialiștii japonezi să ne sprijine și pentru asigurarea clădirilor administrative, iar în aceste zile — cât are loc vizita delegației japoneze — vor merge pentru a efectua o vizită împreună cu doamna viceprimar Tomnița Florescu, la clădirea veche a Primăriei Generale a Capitalei, cea care este vizavi de Cișmigiu, pentru a ne sprijini , având în vedere că noi suntem în proces de mutare în această perioadă, să luăm toate măsurile care trebuie luate pentru a pregăti clădirea Primăriei în cazul unui cutremur. Bineînțeles, va fi un proiect pilot în urma căruia și alte clădiri de primării, consilii județene, prefecturi, ministere sau alte instituții publice pot să ia acest bun exemplu — bunele practici — de la Primăria Generală a Capitalei„, a spus ea.

Edilul general a mai precizat că Spitalul Colțea va face parte de asemenea dintr-un proiect pilot, în cadrul căruia — tot cu ajutorul specialiștilor din Japonia — mobilierul și aparatura medicală vor fi poziționate și asigurate, astfel încât, în cazul unui seism, unitatea medicală să fie cât mai puțin afectată de eventuale deteriorări.

Prezent la seminar, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a atras atenția asupra importanței unei astfel de măsuri.

Spitalul respectiv trebuie să facă față, să nu cadă aparatele, să fie fixate bine pe pereți, toate aparatele să fie puse într-o poziție în care, în caz de cutremur, să nu cadă„, a explicat el.

Firea a reamintit că în București există 183 de clădiri pericol public, precum și 172 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seimic. Potrivit ei, până în prezent au fost consolidate doar 75 de clădiri, un număr foarte mic în raport cu necesitatea.

În acest moment sunt alte 62 de clădiri cu risc seismic pentru care asociațiile de proprietari au depus la Primăria Generală toate documentele legale pentru a începe consolidările. De asemenea, aceste dosare sunt complete, dar, din nefericire, doar în 19 astfel de cazuri s-au semnat deja contractele de execuție a acestor lucrări de consolidare„, a mai precizat ea.

Primarul general a reiterat că dorește înființarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, în condițiile în care la nivelul Primăriei nu exista un departament dedicat acestui scop. Această administrație va avea responsabilitatea de a urmări lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic, începând de la faza de expertizare și până la predarea imobilului către familie.

Ea a propus rectorului Universității Tehnice de Construcții București, Radu Văcăreanu, realizarea unui acord de parteneriat, pentru schimb de expertiză, astfel încât lucrările să fie realizate eficient și în timp util.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!