„Dacă tot a cunoscut, din postura activităţii de şofer sau traducător pentru familiile venite în România pentru adopţii, cazuri de copii aflaţi într-o stare precară, de ce nu a acţionat într-un sens care să fi făcut astăzi subiectul respectiv unul stins? Este una dintre întrebările la care domnul Iohannis nu are răspuns. Nu îi solicit eu să răspundă, eu doar ridic un semn de întrebare, pentru că vorbim despre un răspuns pe care cetăţenii acestei ţări au dreptul să îl afle”, a arătat Firea într-o conferinţă de presă.
În opinia PSD, pe Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru alegerile prezidențiale, îl urmărește trecutul. Iohannis are două mari probleme la care încă nu a oferit răspunsuri credibile și care par a fi legate una de cealaltă. Cea mai mediatizată până acum a fost problema caselor și de unde a avut Iohannis banii pentru a-și achiziționa primele imobile. Cea de-a doua problemă, adusă în atenția presei de purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, este cea a implicării lui Iohannis în adopții ilegale. De altfel, primarul Sibiului a recunoscut în mai multe rânduri implicarea sa în astfel de adopții, dar a declarat că rolul său s-a limitat la acela de șofer și de traducător.
„Poate totuşi, după acest schimb de replici, domnul Iohannis va benevoi să ne spună ce s-a întâmplat de fapt în 1990 cu cei trei copii ai familiei Iliuţ şi poate ne va spune şi în ce a constat remuneraţia domniei sale pentru serviciile sale„, a mai subliniat Gabriela Firea.
Potrivit relatărilor apărute în presă până acum şi prezentate de Gabriela Firea în conferinţa de presă de la sediul PSD, istoria adopțiilor în care a fost implicat Iohannis începe la câteva luni după Revoluție. Pe 11 iunie 1990, Elena Iliuţ, mamă a trei copii, este ucisă de soţul său. Când a văzut că soţia sa a murit, Vasile Iliuţ, tatăl celor trei copii, s-a sinucis. La 3 zile după tragedie, după ce soţii Iliuţ au fost îngropaţi, Carmen și Klaus Iohannis, împreună cu o familie de canadieni, Lelande Alain Roger și Lelande Arlens Dianne, s-au prezentat la poarta Mioarei Iliuț, mătușa celor trei copii. Conform relatărilor Mariei Iliuţ, bunica celor trei copii, aceasta a cedat și și-a dat consimțământul pentru adopție, în contextul în care Klaus Iohannis a făcut presiuni la adresa ei în vederea obţinerii acestui consimţământ.
Familia Lelande, domiciliată în Canada, a solicitat ca prin hotărâre judecătorească să fie admisă cererea privind înfierea cu efecte depline a minorilor. Din sentinţa judecătorească rezultă că această familie a mai adoptat, pe lângă cei trei fraţi ai Fam. Iliuţ, un o fetiţă de 4 luni – Scultelnicu Anda Maria din Sibiu. Pe 14 august 1990 este dată sentința definitivă pentru adopție. Doi ani mai târziu, soţii Iohannis şi-au cumpărat, în anul 1992, o casă pe strada Bâlea din Sibiu, la numărul 29. Au plătit fostului proprietar suma de 75.000 mărci germane.
„În 1997 ziaristul Dan Tapalagă scria în „Ziua de Ardeal” despre implicarea cuplului de profesori Iohannis în adopţii de copii din comuna Răşinari, judeţul Sibiu, pentru cetăţeni canadieni şi emite ipoteza că aceşti copii au devenit „piese de schimb” în bănci de organe. În anul 2000 Klaus Iohannnis a recunoscut, într-o conferinţă de presă realizată în campania electorală pentru primul mandat de primar al Sibiului, că a primit cadouri de la familia canadiană şi că familia de canadieni s-a cazat la el acasă. În același an fam. Iliuț a sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din cadrul Camerei Deputaților. In anul 2004 an a fost audiată Iliuț Maria, bunica celor trei frați adoptați. Solicitat de comisia respectivă să se prezinte la audiere, Klaus Iohannis a refuzat. În anul 2013 bunica Maria Iliuţ a decedat, însă Mioara Iliuţ, mătuşa copiilor, continuă lupta pentru a afla care a fost soarta celor trei frați”, a mai spus Gabriela Firea, care i-a cerut lui Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, să spună ce s-a întâmplat de fapt în 1990 cu cei trei copii ai familiei Iliuţ şi în ce a constat remuneraţia pentru serviciile sale.
„Domnul Iohannis trebuie să spună ce s-a întâmplat de fapt în 1990 cu cei trei copii ai familiei Iliuţ şi poate va spune şi în ce a constat remuneraţia domniei sale pentru serviciile sale! Din CV-ul său de posibil preşedinte al României ar fi păcat să lipsească această calificare, şofer al familiilor de străini venite în România după copii de adoptat”, a spus Firea.