Gabriela Firea îl critică pe Nicușor Dan pentru majorările tarifelor pentru transportul public: „Bucureștenii așteaptă să se trezească din hibernare și să își respecte obligațiile poziției pe care o ocupă”

Gabriela Firea îl ritică dur pe actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, după ce acesta a anunţat majorarea tarifelor pentru transportul public. Firea susține că modernizarea transportului a putut fi realizată, în timpul mandatului său, fără creșterea tarifele.
Filip Stan
19 iul. 2021, 15:11
Gabriela Firea îl critică pe Nicușor Dan pentru majorările tarifelor pentru transportul public:

Gabriela Firea îi solicită actualului primar al Capitalei, Nicuşor Dan, „să prezinte, urgent, fundamentarea majorării de tarif anunțate pentru 1 august, toate datele statistice, calculele complete, și, în special, ESTIMAREA IMPACTULUI acestei scumpiri în bugetul bucureștenilor și ilfovenilor”.

„Cât va câștiga STB din această majorare? Suficient cât să acopere tăierea de 300 de milioane, executată cu sânge rece și fără minte de primarul general?
Majorarea tarifului, renunțarea la din ce în ce mai multe linii regionale, concedierile de personal sunt măsuri pe care Nicușor Dan le ia împotriva bucureștenilor și ilfovenilor.
Iar tăierea bugetului, reducerea traseelor, creșterea tarifului, concedierile sunt doar ingredientele în rețeta dezastrului pe care o pregătește Primăria Capitalei pentru bucureșteni.
Așteptăm încă soluțiile salvatoare cu care s-a împăunat atualul edil în campanie și pe expertul în trafic și transport public de la New York, Michael Horodniceanu, să descâlcească traficul din București.
Și acesta așteaptă, la rândul lui, de la începutul anului, să îi răspundă Primarul General la oferta de a îl ajuta, pro bono, să facă transportul public mai atrăgător.
Iar „, scrie Gabucureștenii așteaptă ca Primarul General să se trezească din hibernare și să își respecte obligațiile poziției pe care o ocupăbriela Firea.

„Coaliția dreptei unite împotriva cetățenilor lovește în bugetul fiecărui călător! RESPONSABILITATEA PRIMARULUI GENERAL ESTE ASIGURAREA UNUI TRANSPORT PUBLIC CIVILIZAT, NU JECMĂNIREA BUCUREȘTENILOR!
Solicit Primarului General și reprezentanților Coaliției rușinii de dreapta să înceteze cu minciunile, propaganda ieftină și informațiile false pe care le tot aruncă în ochii cetățenilor!
Niciuna dintre mărețele realizări cu care se împăunează nu îi aparțin și nu le aparțin : biletul unic STB-Metrorex a fost introdus din 2017, toată documentația pentru a obține compensarea TVA a fost pregătită și prezentată Ministerul de Finanțe și ANAF încă din 2019, dar niciodată aprobată Bucureștiului, din motive de răzbunare politică!
Parcul auto al STB s-a dublat și a fost modernizat, inclusiv în județul Ilfov.
Și toate acestea, fără să creștem nici măcar cu 1 ban tariful STB, pentru că evaluările realizate în 4 ani au demonstrat doar ineficiența unei astfel de acțiuni!
În mandatul meu, am elaborat, în premieră, documente programatice esențiale, am demarat și am finalizat reforme fundamentale pentru dezvoltarea și modernizarea transportului public din București.
Fără aceste documente și măsuri implementate, actuala conducere a PMB nu ar fi avut cu ce să se laude!
Pentru că în 2016 transportul public însemna RATB, o regie care ar fi trebuit să se transforme în societate comercială de peste 20 de ani, un parc auto foarte vechi, insuficient și ineficient, linii de transport oprite la marginea Bucureștiului.
Fiecare dintre acțiunile realizate a însemnat un imens volum de muncă, viziune, implicare, seriozitate depusă de echipa formată din personalul PMB, RATB – STB și consilierii generali PSD care au venit la toate ședințele de Consiliu și au susținut, prin votul lor, acest amplu proces de modernizare. Spre deosebire de cei ai PNL și USR care votau împotrivă sau chiuleau!”, susţine Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Benzi unice pentru transportul în comun, din toamnă. Anunţul făcut de Nicuşor Dan

Gabriela Firea enumeră şi „câteva dintre cele mai importante măsuri adoptate și implementate în perioada 2016-2020, la propunerea mea și a echipei mele”, precum aprobarea PMUD și înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti- Ilfov, aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 – document programatic utilizat de actuala conducere a PMB pentru justificarea majorării tarifului STB și citat pe larg în studiul de oportunitate pe care Nicușor Dan îl propune azi CGMB, dar şi înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti- Ilfov (ADITPBI), ca organism responsabil în privința planificării integrate a transportului public de călători, integrării tarifare, dispecerizarea și monitorizarea transportului public de călători.

Citeşte şi: Florin Cîţu vrea aplicaţie pentru transportul în comun: Toate trebuie să fie pe o aplicaţie simplă pe care o foloseşti. Lucrurile devin mai simple aşa!

Firea se laudă şi cu extinderea transportului public din București și în judetul Ilfov, prin crearea de linii regionale.

„La finalul anului 2020, 1.191 de autobuze circulau în regiunea Regiunea București – Ilfov, pe 60 de linii regionale.
Numarul de kilometri realizati de vehiculele STB SA pe traseele prevazute de Programul Integrat de Transport Public de calatori care functioneaza in Regiunea Bucuresti – Ilfov la nivelul anului 2020 era de aproape 1.000.000 km/luna!
Reamintesc că, pana in anul 2018, pe traseele din Ilfov cetatenii circulau pe 21 de rute preorasenesti cu foste masini de marfa transformate in microbuze, improprii pentru un transport civilizat si in siguranta.
Mă întreb cum ar fi reușit actualul Primar General să aducă la aceeași masă și să îi convingă să fie de acord pe reprezentanții celor 40 de localități din Ilfov, el, cel care nu răspunde la telefon colegilor de partid sau reprezentanților altor instituții din București, chiar în situații grave, cum a fost în primăvară prăbușirea balconului unei clădiri?”, mai scrie Firea.

Firea susţine că în timpul mandatului ei „peste 400 de autobuze au fost reparate, modernizate și redate circulației. Acestora li s-au adăugat achizițiile de noi mijloace de transport, moderne, civilizate, nepoluante”.

„Parcul auto al STB la nivelul anului trecut era dublu față de cel din 2016, cu peste 1900 de mijloace de transport în circulație. De exemplu, numărul autobuzelor aflate în circulație a crescut de la 637 în 2016 la 1055 autobuze în 2020.
Am achiziționat 400 de autobuze noi Euro 6 și a 130 de autobuze hybrid, care circulă deja pe străzile Bucureștiului.
În mandatul meu, Primăria Capitalei a obținut finanțare nerambursabilă pentru 14 proiecte de achiziție a unor noi mijloace STB și de modernizare a liniei de tramvai în valoare totală de 368,6 milioane euro (13 pe POR – 267,8 milioane de euro și 1 pe Fondul de Mediu – 100,8 milioane euro).
Este vorba despre 130 de autobuze electrice hibride, aflate deja în circulație și 100 de troleibuze, 100 de tramvaie noi, 100 de autobuze electrice noi precum și modernizarea a 1,1 km cale dublă linie de tramvai pe Bd. Vasile Milea, pe traseul liniilor de tramvai 1 și 10.
Ca și în cazul proiectului de termie, aceste fonduri i-au picat plocon, fără să miște un deget, actualului Primar General, care trebuie să fie în stare să le folosească!”, mai scrie fostul primar general al Capitalei.

„Pentru mai multă fluență în trafic, am realizat unele culoare unice, prin separarea căii de rulare pentru 5 dintre liniile de tramvai cu utilizare intensă: 1, 10, 21, 41 şi 32.
Conform Studiului de fezabilitate, prin delimitarea liniei de tramvai, se obtine o viteza medie de exploatare de 13,67 km/h pentru linia 19, 13,80 km/h pentru linia 23, 13,72 km/h pentru linia 27, respectiv o capacitate de transport de 1551 calatori/ora si sens pentru linia 19, 1231 calatori/ora si sens pentru linia 23, 1926 calatori/ora si sens pentru linia 27.
De asemenea, în urma insistențelor mele, a fost modificată legislaţia astfel încât autobuzele să poată circula pe linia de tramvai.
Am continuat și extinderea proiectului privind semaforizarea inteligentă, numărul intersecțiilor incluse în sistemul inteligent de management al traficului ajungând la aproape 250, față de 170 în 2016
Pentru prima data în ultimii 30 de ani, au fost cumpărate adăposturi modulare pentru stațiile STB, printr-o licitație europeană.
În anul 2017, Primaria Capitalei a finalizat reabilitarea sistemului rutier si a liniilor de tramvai pe doua mari artere, Bulevardul Liviu Rebreanu, pe o lungime de 2,780 km (cale dubla tramvai), si Soseaua Pantelimon – pe o lungime de 6,510 km (cale dubla tramvai)”, mai scrie Firea.

„Toate aceste măsuri, precum și alte acțiuni complementare – realizarea de lucrări de infrastructură precum Pasajul Sudului, Podul Ciurel sau Fabrica de Glucoză au contribuit la îmbunătățirea serviciului de transport public din București.
Primarului general actual nu îi mai rămâne decât să asigure finalizarea acestui proces, prin avizarea contractelor de delegare a gestiunii Serviciului Public de Transport!
Să sperăm că va fi în stare să o facă!”, a mai scris Gabriela Firea.

 

Scumpiri la biletele de metrou şi STB. Anunţul făcut de autorităţi. Preţurile pentru călătoriile cu autobuze, tramvaie şi metrou se modifică de la 1 august

Scumpiri la biletele de metrou şi STB. Astfel,  o călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei. Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.

„De la 1 august, Societatea de Transport Bucureşti și Metrorex își armonizează oferta comercială, ca un prim pas spre integrarea transportului în comun din Bucuresti și zona metropolitană.
Acum biletele comune oferă acces pentru 90 minute în rețeaua supraterană, împreună cu un acces la rețeaua de metrou.

Prețul biletelor se aliniază astfel:

● Pentru suma de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și 90 de minute în transportul în comun terestru.
● Un abonament de 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore va fi 14 lei.
● Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea vor fi chiar 24 de ore de la momentul emiterii. Se elimină noțiunea de abonament „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar 6 ore din acea „zi”.
● Ambele societăți introduc și opțiuni favorabile pentru companiile care doresc să își susțină angajații să folosească transportul în comun.
● Vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).
● Ambele companii oferă posibilitatea de recuperare a abonamentelor nominale în caz de pierdere. Titularii se pot prezenta cu actul de identitate, iar abonamentele vor fi emise din nou pe numele acestora.

Armonizarea tarifelor la transportul în comun din București implică și o creștere tarifară. În cazul STB, o călătorie, de pildă, crește de la 1,3 lei la 3 lei (sau 10 bilete pot fi achiziționate cu 25 lei). În cazul metroului, prețul unei călătorii crește de la 2,5 lei la 3 lei.

Menționăm că, în cazul STB, aceasta este prima actualizare a tarifelor de călătorie din 2008. Iar la metrou, ultima ajustare a prețurilor a fost în 2014.

Atât Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, cât și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, îi încurajează pe bucureșteni să opteze pentru un transport în comun terestru și cu metroul. La fel ca în toate capitalele europene, transportul public în comun reprezintă o soluție pentru degrevarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto.”, se anunţă într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
O statuie antică de marmură, descoperită de un grec lângă un tomberon
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București