Gabriela Firea, interpelare pentru Cîţu şi Cseke Attila: „Obligaţia Ministerului Sănătăţii nu a fost nici acum îndeplinită”

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea le cere imperativ premierului demis Florin Cîţu şi ministrului interimar al Sănătăţii Cseke Attila să prezinte un raport privind cantitatea de plasmă donată de cetăţeni şi colectată, cât şi situaţia achiziţiei de aparate de plasmafareză.
Filip Stan
13 oct. 2021, 14:24
Gabriela Firea, interpelare pentru Cîţu şi Cseke Attila:

Gabriela Firea aminteşte că Ministerul Sănătăţii are obligaţia să prezinte un raport cu privire la cantitatea de plasmă donată o dată la trei luni, dar cu toate acestea nu l-au prezentat niciodată de la începutul pandemiei de Covid 19.

”Interpelare către premierul și ministrul interimar al Sănătății : Anul trecut, plasma donată de pacienții vindecați de COVID-19 a fost utilizată în tratamentul celor bolnavi grav. Pe parcurs, această soluție medicală a fost abandonată. Obligația Ministerului Sănătății, să prezinte trimestrial date privind donarea de plasma imună, nu a fost nici acum îndeplinită. Anul trecut, o donație de 32 de aparate de plasmafareză a fost refuzată de Ministerul Sănătății, iar o licitație pentru cumpărarea de astfel de aparate a fost anulată din cauza unor suspiciuni de corupție.

Dar plasma este materia primă pentru numeroase medicamente necesare în boli cronice extrem de grave, ce afectează, doar în Europa, peste 300.000 persoane.

În România, activitatea de colectare de plasma nu se poate realiza direct de la donatori, prin aparate de plasmafareză, ci doar prin recuperare în urma activității de donare de sânge.

Gabriela Firea: „Asociaţiile de pacienţi s-au adresat Ministerului Sănătăţii pentru a nu îi pune în pericol de moarte”

Asociațiile de pacienți s-au adresat în repetate rânduri Ministerului Sănătății, solicitând identificarea unor soluții care să le asigure medicamentele necesare la timp, adică să nu îi pună în pericol de moarte.

Vă solicit să ne informați care este situația în acest moment în privința colectării de plasmă, care este cantitatea recoltată, dacă există și unde există aparate de plasmafareză, dacă există intenția achiziției de astfel de aparate sau de elaborare a unei strategii în privința donării de plasmă.

Anul trecut, ca primar general, am propus compensarea actului de donare de plasma imună de pacienții vindecați de COVID-19, iar CGMB a aprobat o hotărâre în acest sens.

Vă informez că state precum Germania sau Austria permit compensarea actului de donare și susțin deschiderea de centre private de colectare, iar UE intenționează să modifice legislația în domeniu, având în vedere nevoia uriașă la nivel mondial.

Vă solicit să ne informați dacă ați analizat și dacă vă veți implica în dezvoltarea unui mecanism de colectare de plasmă sustenabil și armonizat la cerințele și standardele Uniunii Europene, așa cum solicită asociațiile de pacienți”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Ludovic Orban îşi anunţă demisia de la preşedinţia Camerei Deputaţilor: „Gruparea demolatoare din jurul lui Cîţu, cu spijinul lui Iohannis, vrea să arunce în aer democraţia din România” VIDEO

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!