Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, actualmente europarlamentar din partea PSD, susține că există mari probleme legate de consumul de droguri, mai ales în rândul tinerilor din regiunea București-Ilfov, ceea ce necesită intervenția de urgență a autorităților pentru a pune stop acestui fenomen.
„Unul din trei copii care învață în București spune că, în școala lui, consumul de droguri e o problemă. București-Ilfov este regiunea unde se înregistrează cel mai mare consum de substanțe interzise din țară, în ce privește cocaina și substanțele psihoactive, potrivit studiilor făcute de Ministerul de Interne.
Trebuie să acționăm de urgență la nivel național, nu doar în Capitală. Avem 1,2 milioane de consumatori ocazionali doar în rândul adolescenților și tinerilor”, transmite Gabriela Firea.
Fosta ministră a Familiei susține că planurile politicienilor trebuie să se orienteze în jurul asigurării unui efort comun al profesorilor, medicilor, părinților și polițiștilor, care să ducă la un succes.
„Am avut nenumărate discuții cu specialiștii în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri. Planurile noastre pot fi puse în aplicare imediat, printr-un efort comun al tuturor instituțiilor. Profesorii nu pot acționa fără medici, iar cadrele medicale nu pot fără părinți. Și, în niciun caz, polițiştii nu pot face treaba singuri. Este un lanț care trebuie pus la punct pentru a avea succes.
Suntem în legătură cu Federatia Neguvernamentala Antidrog, condusă de Gigel Lazar. Salutăm efortul Guvernului, condus de premierul Marcel Ciolacu, și ne oferim tot sprijinul ministrului Alexandru Rafila și ministerului Sănătății.”, mai precizează fosta primăriță a Capitalei.
Statisticile arată îngrijorător, susține Gabriela Firea. În 2023 au fost internați la Spitalul de Psihiatrie “Alexandru Obregia” un număr de 311 minori și 105 tineri cu vâtrsa între 18 și 25 de ani, iar statisticile nu arată deloc bine nici pentru anul 2024. De asemenea, s-au identificat modele de consum recreațional, privind cocaina și MDMA-ul, care sunt foarte periculoase.
„Este necesară crearea unor echipe de intervenție la nivel de școală formate din profesori, consilieri școlari, specialiștii în prevenție, care să colaboreze cu autoritățile locale și reprezentanți ai instituțiilor medicale pentru implementarea corectă a măsurilor de prevenire.
Trebuie să acționăm țintit! De exemplu, potrivit rezultatelor primului studiu privind analiza drogurilor în ape uzate, realizat la nivelul Municipiului București, a rezultat existența unui model de consum de tip recreaţional, pentru cocaină și MDMA. Este clar un consum ridicat în weekend și, cu siguranță, tinerii nu fac asta în casă cu părinții, ci acolo unde ies pentru “socializare”.
Numai anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie “Alexandru Obregia” au fost internați 311 minori și 105 tineri cu vârsta între 18 și 25 de ani. În primele 3 luni din 2024, au primit îngrijiri medicale 52 de copii și alți 52 de tineri cu vârsta între 18 și 25 de ani.
Este alarmant! Ne preocupă acest subiect pentru ca mulți dintre noi suntem părinți, unii chiar bunici, și vrem un mediu sigur pentru copiii și nepoții noștri”, își încheie mesajul Gabriela Firea.