Gabriela Firea a calculat rata de infectare în Bucureşti şi spune că în Capitală „se întâmplă ceva fabulos: în vreme ce numărul cazurilor noi de Covid scade zilnic, incidența, în schimb, crește!”
„Am fācut un calcul. Ca senator dar si ca simplu cetatean. Pardon, terorist! Cum ne “alintā” premierul. În timp ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, o acuză pe Violeta Alexandru, dar și pe PNL că au măsluit datele privind Covid, în București se întâmplă ceva fabulos: în vreme ce numărul cazurilor noi de Covid scade zilnic, incidența, în schimb, crește!
Asta arată că formula cu incidența la 14 zile, nu la 3, cum e în Europa și la mia de locuitori, nu la suta de mii, cum e în Vest, nu ne arată realitatea!
Astfel:
București, 21 martie 2021: 1755 cazuri noi, incidența 5,33 la mie.
București, 22 martie 2021: 1446 cazuri noi, incidența 5,67 la mie.
București, 23 martie 2021: 695 cazuri, incidența 6,22 la mie.
București, azi 24 martie 2021: 1.092 cazuri, incidența 6,37 la mie.
Așadar, cine și cu ce interes măsluiește rata de incidență, în timp ce numărul de cazuri noi este în scădere, că la Guvernare sunt PNL și USR+, nu PSD, domnilor din Coaliție!?” a scris fostul primar al Capitalei pe Facebook.
Ministerul Sănătăţii schimbă modul de calcul al ratei de incidenţă COVID-19. Secretarul de stat, Andreea Moldovan, a explicat că va fi luat în considerare acelaşi interval de 14 zile, dar care se opreşte cu 3 zile înainte de raportare. Aşa cum se face acum, nu sunt incluse şi testele care n-au fost raportate imediat de laboratoare sau cele care n-au fost alocate pe judeţe şi localităţi.
Secretarul de stat mai spune că modificarea ar putea duce la o creştere a ratei de infectare, dar că va fi una uşoară.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care zilele trecute acuza fostul Guvern de „articifii” în calcului incidenţei COVID-19, bate acum în retragere. El spune nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel şi că unele lucruri se îmbunătăţesc pe parcurs.
„Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adevcat momentului în care ne aflăm şi că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acţiunile”, scrie, pe Facebook, ministrul.
Autorităţile discută acum şi despre şase indicatori de care să depindă instituirea carantinei într-o localitate. O concluzie trebuia trasată marţi, dar nici până acum nu ştim ce decizie s-a luat.