Gabriela Firea introduce o nouă TAXĂ. Apa uzată va fi plătită de fiecare locuitor al Capitalei

Primăria Capitalei a lansat luni în consultare publică proiectul prin care se stabilește, începând cu 01.11.2019, a doua componentă a Taxei Municipale pentru Apă Uzată (TMAU2), în valoare de 7 bani pe metrul cub, aferentă proiectului de reabilitare a infrastructurii din sectorul de apă uzată.
Romania TV
03 sept. 2019, 06:13
Gabriela Firea introduce o nouă TAXĂ. Apa uzată va fi plătită de fiecare locuitor al Capitalei

Potrivit Primăriei Capitalei, acest proiect are două etape: construirea Stației de Epurare de la Glina, demarată în anul 2006 și finanțată prin ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare), respectiv reabilitarea și extinderea Stație de Epurare de la Glina, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Citeşte şi ALDE susţine noua taxă de poluare din Bucureşti. Tăriceanu: „Bravo, Gabriela Firea!”

Introducerea TMAU2 este una dintre obligațiile incluse în contractul de finanțare semnat în decembrie 2016 pentru proiectul „Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II”. Finalizarea investiției va contribui la reducerea riscurilor generate de descărcările de apă uzată netratată sau tratată insuficient, deversate în râul Dâmbovița, potrivit sursei citate.

Etapa a doua a proiectului este finanțată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și co-finanțată de la bugetul local al Municipiului București.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,7 miliarde lei, din care peste un miliard lei este asigurat din fonduri europene nerambursabile, iar diferența din bugetul local.

Contribuția Municipiului București la proiectul menționat a fost asigurată prin contractarea unui împrumut de la BEI, în valoare de până la 75 milioane euro, iar costurile legate de restituirea acestuia sunt acoperite, potrivit normelor europene în vigoare, de cei care generează acest tip de poluare (apele uzate).

Taxa va fi colectată, în numele și pentru Municipiul București, de operatorul care furnizează serviciul de canalizare (Apa Nova București), de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de respectivul serviciu public.

Mecanismul de generare a taxei

Prima etapă de îmbunătățire a infrastructurii în sectorul de apă uzată din Municipiul Bucureşti, demarată în anul 2006, a fost construirea Stației de epurare a apelor uzate. Finanțarea acestei prime faze a fost asigurată prin ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare). În anul 2008, potrivit obligațiilor asumate prin Memorandumul de finanțare semnat între Comisia Europeană şi Guvernul României, s-a instituit Taxa Municipală pentru Apă Uzată (TMAU), aprobată prin HCGMB nr. 317/2008. Aceasta era destinată să acopere împrumuturile contractate de PMB de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Această etapă a generat, așadar, o primă componentă a taxei, în cuantum de 0,09 lei/mc.

Beneficiile investiției

Proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă uzată reprezintă o etapă semnificativă în cadrul reabilitării generale și extinderii infrastructurii de canalizare în Municipiul București și constă în:

· Lucrări de reducere a infiltrațiilor de apă freatică în sistemul de canalizare al Municipiului București și Caseta de apă uzată – Dâmbovița;

· Lucrări de extindere a stației de epurare a apelor uzate Glina – treapta secundară, treapta terțiară și linia de nămol;

· Construcția unui incinerator de nămol rezultat din procesul de epurare;

· Consultanță pentru managementul proiectului și supervizarea lucrărilor.

Abordarea integrată a proiectului, cu măsuri atât în rețeaua de canalizare cât și în stația de epurare, va asigura epurarea completă a apelor uzate din sistemul de canalizare București și o calitate a efluentului conformă cu prevederile legislației comunitare referitoare la descărcarea efluentului în zone sensibile (Directiva 91/271/CEE și NTPA 011).

Modul de calcul al taxei

Calculul celei de-a doua componente a taxei (TMAU2) a fost realizat ținând cont de previziunile Apa Nova București privind volumul de apă uzată care va fi produsă în anul 2019 și de estimările privind serviciul datoriei publice locale pentru anul în curs.

Cuantumul taxei se va actualiza anual, în conformitate cu prevederile art. 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și în funcție de volumul de apă uzată estimat anual.

Sumele colectate de la abonații SC Apa Nova București SA se vor vira în conturile constituite exclusiv pentru rambursarea împrumuturilor realizate conform obligațiilor din contractele de finanțare.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l eviți la micul dejun. Medic cardiolog: ”Nimic nu este gratis”
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Obsesia lui Ceaușescu, readusă la viață de Guvern. Milioane de români vor beneficia de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Farsa transformată în realitate: o căsătorie anulată în Australia după ce mireasa a fost păcălită
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”