„La nivelul Primăriei Generale am găsit ca și strategie dorința de a se realiza un incinerator de mari dimensiuni, unic pentru Capitală și zona limitrofă, care ar fi putut să obțină și fonduri europene. Am discutat, am analizat, ne-am întâlnit cu mai mulți specialiști în domeniu, inclusiv străini. Am informat-o și pe doamna viceprim-ministru și decizia noastră, la nivelul PMB, având în vedere urgentarea procesului de sortare și colectare, este aceea de a merge pe varianta mai multor astfel de centre, nu doar a unui singur incinerator, care oricum ar fi produs pentru populație un anumit disconfort, nu în sensul emanării unor substanțe, care au un miros neplăcut, ci în sensul în care populația consideră că nu e atât de bine să ai locuința în proximitatea unui astfel de incinerator”, a spus edilul general, luni, în cadrul forumului „Gestionarea Deșeurilor Municipale”, găzduit de Palatul Parlamentului.
Firea a menționat că astfel de incineratoare există și în alte state membre UE, fără să implice riscuri pentru populație, dar că tendința este de a se realiza mai multe astfel de centre, acoperind implicit o suprafață mai întinsă.
„Având în vedere și specificitatea Bucureștiului, cred că ideal ar fi să avem mai multe astfel de stații, și de sortare, și de cogenerare, pentru a acoperi măcar jumătate, dacă nu toate sectoarele Capitalei. Acest fapt este agreat, chiar încurajat, și de către primarii de sector, care își doresc să se implice, să investească prin bugetele locale pe care le au la dispoziție. Bineînțeles, și cu sprijinul PMB, dacă va fi nevoie”, a precizat Gabriela Firea.
În ceea ce privește emisiile de biogaz, primarul Capitalei a anunțat că, în cazul în care operatorii economici investesc în stații de cogenerare, Primăria poate cumpăra întreaga cantitate de energie produsă, necesară atât pentru CET-uri, cât și pentru iluminatul public.
„Cred că e o afacere onestă, cinstită, în care biogazul care acum se arde și creează neplăceri populației să devină un produs necesar, economic, care e folosit pentru CET-uri. Susținem investiția în aceste centre de cogenerare, care să fie de asemenea însoțită în zona limitrofă și de stații de sortate, astfel încât la gropile de gunoi să ajungă o cantitate redusă de deșeuri — fracția umedă, în special — să existe și acele perdele de protecție, populația să fie protejată, iar deșeurile să se transforme în produs valoros, în energie”, a spus ea.
Primarul general a precizat că, în ultima perioadă, a avut discuții pe această temă cu reprezentanți ai ambasadelor, ai unor asociații și camere de comerț.
„Consider că în perioada următoare vom putea să anunțăm și public tipul de asocieri și de contracte pe care le-am stabilit, atât noi la PMB, cât și cele șase primării de sectoare, în vederea realizării acestor stații de sortare și centre de cogenerare”, a declarat Firea.
Edilul Capitalei a arătat că stadiul actual al gestionării deșeurilor derivă dintr-o situație preluată de la administrațiile anterioare. Totodată, ea a subliniat că pentru rezolvarea acestor probleme este necesară o cooperare zilnică, onestă, între autoritățile centrale și locale, agenții economici și cetățeni.
„Avem cele trei gropi de gunoi din preajma Capitalei, toate închise la acest moment, în sensul că nu mai au autorizație integrată de mediu: Iridex, Glina și Vidra. Toate cele trei încearcă să se reautorizeze, să intre într-un cadru legal, pentru că — cel puțin din ceea ce am înțeles — acest lucru și l-au dorit de la început, dar au fost anumite piedici. Unul dintre operatori este mult mai avansat, (…) mă refer la Iridex. Celelalte două, Glina și Vidra, au proceduri încă incipiente”, a spus Gabriela Firea.