„Am constatat că în mass-media au fost preluate, pur și simplu, fără nicio minimă verificare, comunicatele de presă ale unor consilieri generali din opoziție, din CGMB, și mă refer aici la unii dintre consilierii generali ai PNL și o parte dintre consilierii USR. (…) Declarațiile politice venite de la consilierii generali au fost preluate de către jurnaliști din secțiile politic, care nu au analizat din punct de vedere administrativ lucrurile afirmate în acele luări de poziție, care toate — și vă spun în cunoștință — sunt minciuni, invenții, concluzii trase fără niciun fel de răspundere și fără profesionalism”, a declarat Firea pentru ‘Adevărul’.
Ea a precizat că sumele vehiculate în spațiul public nu au fost exacte, în special cele privind salariile. Firea a menționat că în timpul campaniei electorale a anunțat că își dorește schimbarea modului de administrare a Capitalei, preluând modelul vienez, în condițiile în care modelul administrativ pe care l-a întâlnit la preluarea mandatului era unul „învechit, depășit, uzat moral și profesional”.
„Până acum, Consiliul General aproba un buget — draft-ul se realiza la finalul anului, bugetul se realiza la începutul fiecărui an, după aprobarea bugetului general al țării și votul din Parlament — sumele respective plecau din Primărie către entitățile respective, regii sau administrații, și erau folosite cum doreau conducerile acelor entități administrative. Nimeni, dar nimeni, niciodată, nu mai verifica nimic. Nici cu cine se realizează contracte de asociere, nici dacă execuția este conform contractului”, a susținut primarul.
Ea a susținut că în jurul Primăriei Generale „s-a dezvoltat un sistem ocult din punct de vedere al corectitudinii business-ului administrativ”, iar în acest context a atras atenția asupra faptului că fratele directorului UTI era director la Administrația Străzilor.
„Doar o mână de firme — căpușă, le pot spune deja — aveau contracte de 20 de ani. Alți oameni de afaceri nu mai pătrundeau niciodată. Era un sistem închis, un sistem ocult. Din punctul meu de vedere, în jurul Primăriei Generale a Capitalei s-a dezvoltat un sistem ocult din punct de vedere al corectitudinii business-ului administrativ, în sensul că doar câteva firme au avut acces la aceste fonduri, la toate regiile și administrațiile. Aceleași. Este una care e în toate activitățile companiei. Vi se pare normal? O firmă — UTI — care apare și pe șantiere, și la Administrația Străzilor, și la semafoare, și la Arena Națională. Peste tot, direct sau prin diferite asocieri”, a declarat Firea.
Ea a mai precizat că în cazul a 15 dintre cele 22 de companii municipale serviciile vor putea fi delegate direct de către Consiliul General.
„Pot să realizeze singure — sau în parteneriate cu firme românești sau străine — anumite servicii publice. În momentul în care se deleagă un serviciu, înseamnă că tu îți asumi faptul că poți, ai capacitatea să realizezi acel serviciu. Restul de companii vin ca oricare alta la licitațiile organizate de PMB. Noi sperăm foarte mult ca în această toamnă (…) în Parlament să apară legea parteneriatului public-privat, care va constitui de asemenea baza dezvoltării Capitalei”, a explicat ea.
Firea a adăugat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri și ai ambasadelor, pentru a le explica faptul că PMB nu dorește un sistem administrativ cu circuit închis.